10.8 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияДевет години затвор за австрийски неонацист

Девет години затвор за австрийски неонацист

-- Реклама --

paragrafАвстрийският съд осъди 54-годишният Готфрийд Кюсел на девет години затвор заради ролята му в създаването и лансирането на крайнодесен уебсайт и възхваляване на нацизма.

Другите двама обвиняеми по делото са получили седем и четири и половина години затвор, съобщи Ройтерс.

Пред съда Готфрийд Кюсел е заявил, че не направил нищо нередно. Той вече е излежал една присъда за неонацистка дейност, която е забранена в алпийската република. Твърдял пред съда, че е обърнал нова страница в живота си.

Според прокуратурата Кюсел е лидер на крайнодесните и съдиите са гласували с 5 срещу 3 гласа той да бъде признат за виновен по повдигнатите му преди две години обвинения.

Адвокатът на Кюсел е заявил, че ще обжалва присъдата, тъй като е базирана предимно на косвени доказателства.

Австрия е анексирана от нацистка Германия през 1938 г. и все още има дебат дали австрийците са били първите жертви или съучастници на Хитлер. По време на Холокоста еврейското население на страната почти е изчезнало. Еврейските лидери предупреждават в последните години за надигащи се  антисемитски настроения в Австрия. През септември равин заяви, че неонацистки футболни запалянковци са го обиждали, докато полицията е стояла безучастно.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации