8.9 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияБългарското изкуство: мост между Изтока и Запада

Българското изкуство: мост между Изтока и Запада

-- Реклама --

Изложбата „Съвременни икони: изкуство от България“ обединява седем международни признати български творци, които разсъждават по темата за културната памет и идентичност на българина

Текст Мина Начева

Баташкото клане, 1876. Домовете на мнозина са опожарени, невинните български жертви са с хиляди. Години по-късно доказателствата, че събитието някога се е случило, са ограничени. Всъщност, ако става дума за изкуство, то е само едно.

Картината „Баташкото клане” на Антони Пьотровски се смята за единственото изображение на клането, създадено и запазено през годините. Днес обаче споменът за Батак продължава да съществува чрез визуалния пейзаж “This never happened” на Владимир Митрев.

“This never happened” ще бъде част от изложбата “Съвременни икони: изкуство от България”, която ще представи произведенията на общо седем български творци, работещи в сферите филм, фотография, живопис, печат и смесена техника. Творбите на Даниела Костова, Владимир Митрев, Иван Мудов, Хубен Черкелов, Коста Тонев, Десислава Костадинова Унгер и Боряна Венциславова ще бъдат изложени в Българския културен институт “Дом Витгенщайн”, Виена, от 13-ти юли до 24-ти август.

Макар и различни от гледна точка на жанр и идеи, произведенията са тематично свързани с реалността и структурите на властта в пост-комунистическа България.

Част от изложбата ще бъде също инсталацията от смесена техника “Decadent Eclipse” на Даниела Костова, изображение на млада жена, заобиколена от две деца. Фотографският триптих на Боряна Венциславова “In the Name” of пък ще събере на едно място образите на млади мъже в традиционно еврейско облекло, млади жени в типично мюсюлмански воали, както и същите тези хора в съвременни дрехи.

Венциславова е една от тримата творци-участници – наред с Десислава Унгер и Коста Тонев, които работят и живеят във Виена.

Унгер работи в сферата на печата и често използва творбите си, за да представи общества, хванати между градската и селската действителност и трудностите, следващи от този сблъсък.

Тонев пък ще представи видео инсталацията си “Two Things That Need to Be Connected”, в която ще търси връзката между един символ и мотива на чифт обувки.

Изложбата ще засегне теми, свързани с културната памет и идентичност на българина, с неговото ежедневие и мястото му в днешна България.

В културен аспект, връзката между България и Австрия съществува и се поддържа от повече от половин век. Още през 50-те години Австрия, като една от малкото западни страни, осигуряващи безвизов режим за български граждани, слага началото на културен диалог между Изтока и Запада. Контактите, създадени преди десетилетия, продължават и до днес да са в основата на българското общество във Виена.

 

Снимки: Webster University

_________________

Изложбата „Съвременни икони: изкуство от България“ е съвместен проект на клоновете на Универеситета Уебстър в Сент Луис, САЩ и във Виена, Австрия и Българския културен институт „Дом Витгенщайн“. Официалното откриване ще се състои на 13 юли (петък) от 19 ч в Галерия Партер, ул.“Паркгасе“18. Изложбата може да бъде видяна до 24 август 2012 г.

Куратор: Джеф Хю, Университет Уебстър, Сент Луис

Ко-куратор: Михаел Шнайдер, Университет Уебстър, Виена

Асистент куратор: Манда Ремен, Университет Уебстър, Сент Луис

 

Работно време на БКИ „Дом Витгенщайн“:

Понеделник-четвъртък 10-12 ч. и 15-16.30 ч.

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации