5.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияНа Олимпийските игри - с велосипед

На Олимпийските игри – с велосипед

-- Реклама --

12 българи и един американец ще изминат с велосипед 4 000 км., ще преминат през 11 държави и след 55 дни ще финишират в Лондон. Целта на веломаратона е да вдъхнови повече хора да използват по-екологичен и здравословен транспорт

Европейският веломаратон е вдъхновен от Младен Белчев, който от години мечтае да измине с велосипед разстоянието между България и Лондон. Младен живее в гр. Плевен, където е известен с множеството си доброволни участия в спортни изяви из цяла България. От дете се занимава със спорт, като най-изявен е в леката атлетика и колоезденето. През май 2011 г. той става жертва на пътнотранспортно произшествие и получава множество травми. Въпреки това с помощта на дъщеря си Екатерина Белчева и с подкрепата на своите приятели-велосипедисти, Младен Белчев отново завърта педалите и днес е сред активните участници в благотворителната инициатива.

Организацията на Европейския веломаратон се осъществява с помощта на фондация „Фактор“ и е по инициатива на дъщерята на Младен Белчев – Екатерина Белчева, която е ръководител на проекта.

Европейският веломаратон стартира на 02.06.2012  и ще приключи на 25.07.2012.

Маршрут:

България, Сърбия, Унгария, Словакия, Австрия, Швейцария, Германия, Франция, Холандия, Белгия и Обединеното кралство, по маршрути от EuroVelo 5, 6 и 8, по протежение на реките Дунав, Рейн, Майн и Темза. Целият маршрут може да бъде видян тук.

Bratislava   –  Maria Ellend – Wien

20/06/2012

Wednesday

65

Relax   in Wien

21/06/2012

Thursday

0

Wien – Stockerau/Hausleiten – Krems –   Spitz – Melk

22/06/2012

Friday

118

Melk – Persenbeug – Grein –   Mauthausen – Linz

23/06/2012

Saturday

95

Linz –  Aschach an der Donau – Schlögen –   Engelhartzell – Passau

24/06/2012

Sunday

45

 Организаторите определят целите на веломаратона така:

Европейският веломаратон (ЕВМ) да бъде едно от най-вдъхновяващите веломероприятия на 2012 г. и да стимулира колкото се може повече хора да карат колело.

Да завършим успешно в Лондон за откриването на Олимпийските игри.

Маратонът да насърчи безопасност по пътищата и да популяризира колоезденето като здравословен, евтин и природосъобразен начин за придвижване. Участниците  ще носят алтернативен Олимпийски огън, който да напомня за всекидневните жертви на злополуките по пътищата

Да обедини европейското велообщество и да промотира ЕвроВело маршрутите.

С помощта на местни организации да организира мероприятия в 11 държави, на които да се поканят кметовете и местните управления. Да им бъде предадена факла с Олимпийски огън и да бъдат призовани да вземат незабавни мерки за подобряване на условията на пътя, за придвижване пеша и с велосипед.

Да оставим нещо след себе си: документален филм за колелото – какво символизира, какво означава за всеки един от нас, какво е неговото бъдеще.

Програмата за събитията ще включва още: колоездачно обучение и обучение по безопасност на движението, осигурено от местни организации; също така велокино, магазин, презентации, състезания и занимателни кръжоци.

Посланието:

–        Докато прекосяваме 11 европейски страни ще организираме 11 събития за да вдъхновим хората да карат колело и да претендираме за по-добри условия за безопасност по пътищата.

–        С преминаването на 3700 км ще отпразнуваме едни от най-екологично организираните Олимпийски игри.

–        Искаме да предадем Алтернативния олимпийски факел на всички кметове от София до Лондон и да ги призовем да обещаят да направят необходимите промени, за да подобрят условията на един от най-устойчивите начини на транспорт – колелото.

–        Искаме да провокираме дискусии относно: какво вдъхновява хората да карат колело и какво ги спира да карат.

–        Да пропагандираме мобилност отвъд инвалидност.

–        По време на маратона да бъдем медийната възможност за местните организации да популяризират техните кампании за по-добри условия за колоездене, безопасност по пътищата и за по-добър, по-безопасен и здравословен свят.

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации