5.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияПоловин милион евро за добри обноски дава Виена

Половин милион евро за добри обноски дава Виена

-- Реклама --

Готвят кодекс за поведение на хората в града с най-високо качество на живот

Източник: www.dnes.bg
Снимка:www.photoblog.nicubunu.ro

Правила за добро поведение – на пръв поглед това е демоде или в най-добрия случай може да се практикува само у дома. Но в цял един двумилионен град?

Виена води световната класация като град с най-високо качество на живот. Общинските политици и гражданите й в момента преследват амбициозната цел още тази година да въведат добри обноски в града, пише Дойче веле.

„Това ми лази по нервите!“

Един се изнервя от музика след 22 часа, друг не може да трае миризмата на прясно изпечени хлебчета с леберкез, трети пък направо се дразни от всичко във Виена: от чужденците и от децата, от кучешките изпражнения по улиците и от миризмата на конете, които теглят прочутите виенски фиакри. Как ли да угодиш на всички? Не може насила да накараш хората в един толкова голям град да живеят в мир и хармония помежду си, смята кметската управа на Виена, която преди месец стартира най-големия проект за приобщаване на гражданите към общото дело: „Виенската харта”.

Виена – фина или префърцунена?

Под това име политиците искат да изработят нещо като кодекс за поведението на виенчани, който ще бъде съставен по предложения на самите хора. До момента вече са постъпили 1 840 различни идеи. Никъде другаде в Европа няма такова нещо, хвалят се градоначалниците. Но както саркастично коментират медиите, то другаде и едва ли някому би хрумнало да съставя градски кодекс на поведение. Това е възможно само в префинената Виена, град с огромна културна традиция, който води световната ранглиста по показателя „високо качество на живот”.

Усмихвайте се и не плюйте!

Предложенията са достъпни за всички в интернет и звучат интересно, дори многообещаващо. Авторите на проекта са ги разделили в три категории.

В първата, озаглавена „Поведение”, влизат добрите обноски на обществени места. Един от съветниците на проекта обобщава темата така: „Усмихвайте се повече, по-често гледайте събеседника си в очите!”

Втората се нарича „Взаимоотношения” и съдържа норми за езиково общуване и за комуникацията с хора от други културни кръгове.

В третата категория „Пространство” влизат чистотата на града, детските площадки, използването на обществените места.

Ето и няколко конкретни примера за това как виенчани си представят цивилизованото съвместно съществование в техния любим град:

На спирката на градския транспорт – първо позволете на хората да слязат от трамвая и чак тогава се качвайте. В автомобила – посягайте към клаксона колкото може по-рядко. На улицата – недейте да плюете и да храчите по тротоара. На детската площадка – дръжте кучетата настрана. В общуването – внимавайте как говорите, културата на речта е много важна, включително и за политиците. В метрото – не прекалявайте с разговорите по мобилния телефон, уважавайте по-възрастните, проявявайте грижа и към децата.

За проекта кметските власти са предвидили близо половин милион евро. Правилата за добро поведение във Виена трябва да влязат в сила през ноември.

______________________________
още по темата:
Репортаж на Марина Цекова: Прилагаме ли в България Виенската харта за добро поведение? видео

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации