14.3 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоМеланжКакво ви очаква в брой 2 на списание А4

Какво ви очаква в брой 2 на списание А4

-- Реклама --

Снеговете се стопиха и зимата вече си тръгва. Задава се пролет. С много настроение и полезна информация новият брой на списание А4 е вече при своите читатели. Ето какво е подготвил този път за вас нашият екип.

Как ще отбележат националния празник 3-ти март българите в Австрия? Какво означава Rettungsgasse и какви са глобите при неспазване на правилата? А какви са новите тарифи за паркиране във Виена, които влизат в сила от 1-ви март? За тези и още много други важни и интересни събития може да се информирате в „Кратките новини” на А4.

В „Актуално” разглеждаме важни въпроси свързани с пенсионирането и осигуряването на достойни старини.

От материала ще научите как се прехвърля трудов стаж от България или друга държава от Европейския съюз и какви са възможностите за допълнително пенсионно осигуряване в Австрия.

„Храната има значение” – това е основната тема на втория брой на А4. Не, тук не става дума за диети и съвети за отслабване. Фокусът е насочен към нашето здраве, което често е пряко следствие от това, което поглъщаме през деня. И в крайна сметка се оказва, че за да променим навиците си на масата, трябва да променим и мисленето си.

 

В рубриката „Автограф” този път ви срещаме с журналистката от австрийския вестник „Ди пресе” Юта Зомербауер, която е живяла в България. Според нея през последните години много неща в България са се променили към по-добро. Тя все още се удивлява на умението на българите да импровизират и на нашата спонтанност.

„На фокус” в този брой е предстоящият фестивал „Болкан фивър” ( 26 април – 13 май). Теодосий Спасов, братя Владигерови, Владимир Карпаров и още известни имена от българската джаз сцена ще зарадват почитателите на добрата музика в
австрийската столица.

„Страх” – това е диазнозата, която журналистката Веселка Маринова, кореспондент на в-к „Преса”,  дава на българското общество. Повече за мотивите й – в коментарната рубрика „Гледна точка”.

Специалистите от консултантски център „Компас” отново отговарят на читателски въпроси: „Какви са възможностите за сключване на частна здравна застраховка от европейски граждани в Австрия?”, ”Какъв е срокът за подаване на документи за сертификат за регистрация, ако идвам от България и искам да отворя фирма в Австрия?” и др.

Във финансовата ни рубрика Interfinance Beratung GmbH ще помага да научите
всичко за видовете гаранции при банков кредит.

Този път „Темида” е в помощ на тези, които имат проблеми на работното място. Адвокат Анелия Паскалева разглежда казуса за прекратяване на трудовите правоотношения от страна на работодателя.

Отново сме „На път” из България и Австрия. Спирките в този брой са в Мадара и Халайн.

Къде е роден големият писател и носител на Нобелова награда за литература Елиас Канети? Как изглежда София в очите на новопристигналия журналист Хаймо Еберхард? От кога 1-ви април е Международен ден на хумора и сатирата? Как живеят българите в Грац? Любопитни сте да разберете? Тогава грабвайте брой 2 на А4 – единственото българско списание в Австрия! Близо до хората, свежо и винаги актуално.

Най-сигурният начин да имате А4 до вас през цялата година е да се абонирате за списанието само срещу 12 евро!

Преведете сумата от € 12 на посочената банкова сметка Kulturverein Bulgaren in
Österreich, Erste Bank, BLZ 20111, Kontonr. 28714074000 (в полето Verwendungszweck напишете Абонамент, а в Допълнителен текст – името и адреса си).

Списание А4 може да бъде закупено в българските магазини във Виена на адрес:

1040, Margaretenstr.8

1050,
Schonbrunnerstr. 55

1100,
Laaer-Berg-Str. 3

1160,
Ottakringerstr. 86

1150,
Sechshauser Str.122

Ще се радваме да споделите своите мнения, предложения и емоции на spodeleno@bulgaren.org

Приятно четене!

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации