22.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВалс в Операта

Валс в Операта

-- Реклама --

Тази вечер 5 150 гости ще изпълнят салоните на Виенската опера и ще се завъртят в ритъма на валса.

От края на декември до края на февруари във Виена се провеждат повече от 450 бала, които привличат 475 000 гости от цял свят. Безспорно най-известен е der Opernball, който ще блесне тази вечер.

 

Традицията на виенските балове датира още от 1814/1815 г., когато тържествата с танци са се провеждали в двореца Хофбург. С откриването на Виенската опера през 1869 г. постепенно забавленията се пренасят в новата сграда. Първият истински „виенски бал”  там се провежда на  26 януари 1935 г. и оттогава до днес това събитие се състои винаги в последния четвъртък на Фашинг (карнавалния сезон) преди началото на Великденските пости по католическия календар. По време на Втората световна война такива тържества не се провеждат, но скоро след обявяване независимостта на Австрия и възстановяването на сградата на Операта от бомбардировките, на 9 февруари 1956 Втората австрийска република отново празнува с танци. През 1991 г. балът е отменен заради войната в Персийския залив.

Звездите на Рихард Люгнер

Често медиите в Австрия се шегуват, че историята на бала на Операта се дели на две – преди и след Рихард Люгнер. Първият гост на известният строителен предприемач през 1992 г. е певецът Хари Белафонте. Оттогава до днес трима мъже и 19 дами са украсявали с чар и блясък ложата на богаташа. Звезди като Анди Макдаун, Памела Андерсън, Дита фон Тийз, Фей Данъуей, Кармен Електра, София Лорен превръщат през годините традиционния бал в медийно събитие.  Договорите, които той сключва със световните знаменитости, се пазят в пълна тайна, но се твърди, че в тях е уточнено всичко – от броя интервюта, които трябва да бъдат дадени, до усмивките и ръкомаханията пред камерите. Случвало се звездите да създадат доста главоболия и финансови загуби на Люгнер. Така през 2010 г. Линдзи Лоан не се появи на бала, въпреки че самолет на Бритиш Еъруейз чака повече от два часа на летището в Лос Анжелис, а тя бе взела в аванс 200 000 евро. В
последния момент блондинката бе заменена с германеца Дитер Болен.

Тази година Рихард Люгнер ще влезе в Операта под ръка с холивудската звезда Бригите Нилсен.
Високата 1.84 см. бивша съпруга на Силвестър Сталоун, вече пристигна в
австрийската столица с 15-години по-младия си приятел. Вчера тя зарадва
виенчани с посещението си в търговския център „Люгнер”.

Сред звездите тази вечер се открояват имената на Хелена Кристенсен, поканена от концерна за бельо „Триумф”, бившият тенисист Борис Бекер със съпругата си Лили, актьорът Роджър Мур (този път не като Джеймс Бонд),  бившият треньор на българския национален отбор по футбол Лотар Матеус, генералният секретар на ООН Бен Ки-Муу, както и известни имена от австрийската политическа сцена.

Още от 1980 г. австрийската ORF предава на живо на празника в Операта, привличайки 59% от аудиторията или 2,74 милиона зрители.

Откриването

Балът започва с реч на президента на републиката, химна и фанафари. Първият танц – полонеза – е запазен за дебютантите (момичета и момчета между 15 и 17 години).  На 56 издание на празника 144 двойки младежи и девойки от 9 държави ще се покажат пред австрийското общество. Мъжете са задължително с черен фрак, бели ръкавици, черни лачени обувки и бяла папионка, а жените със снежнобяла дълга рокля с бели ръкавици и бели обувки. И всички те ще танцуват валс! Виенският валс е доста по-различен от класическия и се играе четири пъти по-бързо. За да сте в час със стъпките и завъртанията най-добре е да потърсите услугите на професионалист. В столицата има стотици училища по танци, които предлагат уроци по валс. Репетициите за церемонията по откриването на бала отнемат на младите хора поне 10 часа. Ето тук  може да се насладите на танца на дебютантите от миналогодишния бал.

Любопитна подробност е, че едва през 2011 г. Виенската филхармония за първи път участва в програмата на бала. А днес за първи при откриването на тържество на сцената ще се появат заедно директорът на Щадтсоперата Доминик Майер, всички прима балерини и първите солисти на балета. Сопраното Анжела Георгиу ще зарадва гостите с изпълнение на известаната „Хабанера” от опрета „Кармен” на Бизе.

Еуфорията на празника стихва в 05.00 ч. на следващия ден, когато гостите могат да вземат за спомен цветя от пищната украса на залата. Около 50 000 лалета и алстромерии се използват за декорация на сградата.

Защо виенчани ходят на бал?

Макар че балът е преди всичко място за танци, това далеч не е причина номер едно за посещение на виенски бал. 85% от участниците в ежегодното проучване за причините за посещение на бал са посочили на първо място възможността да прекарат една приятна вечер с партньора или партньорката си, 75% отиват на бал заради невероятната атмосфера, а 70% правят този избор заради срещите с приятели. Танците и хубавата музика също са сред безспорните фактори, които привличат виенчани в балните зали, но те се нареждат на едва четвърто място място. Бизнес интересите не играят почти никаква роля.

Очевидно и претъпканите зали, в които почти няма място за танци и цените на билетите, не са сред факторите, които биха отказали жителите на австрийската столица от това прекрасно изживяване.

Балът на Операта в цифри:

400 работници в продължение на 20 часа подготвят залата за голямото събите.  Седалките за зрителите се демонтират и се изгражда нов под на нивото на сцената, за който се използват 850 кв.м. паркет. 20 часа са необходими, за да се върне помещението в класическия си вид.

За бала са необходими 40 000 чаши, 4 000 прибора, 400 чаши за шампанско, 330 бутилки шампанско, 1 330 бутилки бира, 2 000 бутилки минерална вода, 1 800 наденички и 800 супи «Гулаш».

Удоволствието да се присъства на това събитие струва 250 евро, ложа може да се закупи срещу 18 500 евро. Един коктейл в Операта струва 14 евро, чаша шампанско 30 евро.

В полза на бизнеса

Този сезон виенчани ще инвестират средно по 230 евро на човек в баловете, което е с 10 евро повече от миналата година. 39 милиона евро ще дадат гостите за билети, резервация на маси и за храна и напитки. За нови бални костюми, обувки и аксесоари ще бъдат похарчени около 20 милиона евро, 21 милиона евро виенчани ще оставят във фризьорския салон и при козметика, за вечеря в ресторантите преди бала, за такси и за опреснителни танцови курсове.

 

Източник: kurier.at

В материала е използвана информация на Бюрото за връзки с община Виена

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации