10.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия загуби максималния си кредитен рейтинг

Австрия загуби максималния си кредитен рейтинг

-- Реклама --

Американската  агенция Standard&Poor’s понижи рейтинга на алпийската държава на АА+

Петък 13-ти се оказа драматичен за страните от еврозоната след като девет от тях  вече са с понижен рейтинг. През целия ден финансовите пазари бяха нащрек, а слуховете за това кои държави ще пострадат от новите оценки не спираха. Късно вечерта S&P обяви решението си. С по-нисък рейтинг вече са Италия, Испания, Португалия, Словения, Малта, Кипър, Словакия. Най-болезнено засегнати се оказаха  Франция и Австрия, които се разделиха с максималния си кредитен рейтинг ААА.  С отлична оценка остават Германия, Холандия, Финландия и Люксембург.

Че събитията в еврозоната в последните месеци се развиват с невероятна бързина е факт. Факт е обаче и че ситуацията става все по-объркана и непредвидима. Само преди седмица друга рейтингова агенция Fitch&Moody’s потвърди  стабилността на австрийската икономика и оцени нейната надеждност с тройно А. Австрия се възприемаше като една от най-слабо засегнатите от дълговата криза в еврозоната държава, с най-ниска безработица и добри перспективи. Затова и новината за понижаването на рейтинга бе толкова шокираща. Във в-к „Куриер” я определиха като „тежък удар в лицето на европейците”.

Реакциите на политиците бяха светкавични. Още вчера вечерта канцелерът  Веренер Файман и вицеканцлерът Михаел Шпинделегер излязоха с общо становище, в което заявиха, че оценката на американската агенция е „неразбираема”. Финансовият министър Мария Фектер определи решението като „лоша новина” и „жълт картон” за Австрия. Тясната обвръзаност на австрийската икономика и банкова система с Италия и Унгария, които в момента са в изключително тежка ситуация,   е основният мотив на рейтинговата агенция при определянето на новата оценка.

Най-тежко за преглъщане в цялата ситуация е, че общата перспектива за всички страни в ЕС е негативна.

Разочарование от решението на Standard&Poor’s е изразил и еврокомисарят по икономическата и монетарна политика в ЕК Оли Рен, цитиран от АФП: „Аз съжалявам за приемането на това непоследователно решение от Standard &Poor’s относно рейтингите на много страни в еврозоната, особено в момент, когато по всички фронтове се предприемат решителни мерки за борба с кризата”. Германският канцлер Ангела Меркер също е подчертала, че все пак става въпрос за оценка на само една от общо четирите агенции, занимаващи се с рейтингите на държавите.

Повечето финансови специалисти, които отчитаха стабилизиране на пазарите и дори лек растеж в последните седмици, сега отново са притеснени, че ситуацията в еврозоната ще се влоши.

Оценката на Standard&Poor’s е в резултат на загубата на доверие в общата европейска валута и в способността на Европейския съюз да спаси затъналите в дългове членове на еврозоната. Според агенцията мерките за икономическа дисциплина само задълбочават икономическата криза, а планираният финансов пакт в евросъюза няма да може да реши проблемите.

Този петък 13-ти се оказа особено тежък за ЕС. През 2012 г. още два петъка се падат на фаталната дата.

_________________

Снимки: www.rian.ru

www.kurier.at

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации