8.9 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияШоу на колела - най-новото в автомобилната индустрия

Шоу на колела – най-новото в автомобилната индустрия

-- Реклама --

Vienna Autoshow 2012 отвори врати. 400 нови коли от 40 марки са разположени на площ от 30 000 кв.м.

От мястото на събитието, специално за Melange Bulgaren Емил Ценов

Ако в 9 часа сутринта на 12-ти януари, четвъртък, бяхте застанали на входа на Виенския панаир, щеше да ви направи впечатление огромното задръстване от автомобили. Човек би помислил, че е станало произшествие, но не това бе причината – просто започваше поредното изложение Vienna Autoshow и всички бързаха да са първи на касите. Аз имах привилегията да разгледам шоуто още в сряда, далеч преди наплива на тълпите. Очаквах това събитие от доста време и се оказа, че е имало основание – тази година изложението е много по-богато от това през 2011.


Докато през миналата година имаше само няколко щанда предимно на Volkswagen Group, то сега практически всички големи производители на коли са тук, и то с най-новите си модели.

Аз лично бях най-заинтересован от премиерата на Mazda CX-5, новия компактен SUV на марката. Колата е наистина интересна, с големина малко по-малка от тази на Mazda CX-7 (4.54 м.). Това е първият модел на Mazda, който е базиран на новата SkyActive концепция на фирмата. Предлага се с два двигателя – бензинов (165 к.с.) и дизелов (174 к.с.). И двата са ултра ефективни и с ниски емисии на въглероден двуокис.

Друг интересен нов SUV е XV на Subaru. Разбира се, в традициите на марката, той се предлага с боксеров двигател и 4х4 задвижване. Колата изглежда впечатляващо, особено в оранжево и черно, както е представена тук.

 

Разбира се, щандовете на традиционните заподозрени Audi, BMW и Mercedes също предлагат много интересни неща. За мен истинската новина е новата А класа концепция на Мерцедес.

Предната решетка е като от 22-ри век, като в същото време напомня традициите на марката от 19-ти век. Cool, както би казала дъщеря ми.

Шкода показва свой нов интересен консепткар. Ако това е бъдещето на марката, то ние гласуваме с двете ръце „ЗА”. Хармонични форми, много светлина в купето, интелигентно излъчване –елементи, които се харесват на всеки. Дано, когато моделът влезе в производство, не се стигне до големи промени в този дизайн.

 

Новият Range Rover Evoque също бе в списъка ми от експонати, които задължително трябваше да бъдат видени. Колата безспорно е нова стъпка в развитието на британската марка, но аз лично не съм убеден, че тя може да бъде успешна семейна кола. Просто багажникът е твърде малък, а и обзорът през задния прозорец като че ли е ограничен. И все пак, този модел си остава обект на желание и изглежда много успешен компромис между възможностите на 4х4 и поведението на пътя на едно спортно купе.

Като цяло тазгодишното Vienna Autoshow наистина си заслужава посещението. То ще бъде отворено до 15-ти януари 2012.

И един съвет от мен: навъртайте се по-често около щанда на Skoda Yeti, особено ако сте с деца. Там може да срещнете две „йетита”, които раздават култови пухкави йети шапки с наушници!

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации