7.3 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияКакво ви очаква в брой 1 на списание А4

Какво ви очаква в брой 1 на списание А4

-- Реклама --

В списание А4 голяма част от рубриките, вече познати на нашите читатели, са запазени. Освен с нова визия обаче, А4 ще ви изненада и с повече новини, повече актуални събития и повече известни лица от Австрия и България. А ето и съдържанието на първия брой за 2012 година.

Рубриката ни „Актуално” този път ви представя темата за висшето образование в Австрия – ще бъдат ли въведени студентски такси, в какъв размер и какви облекчения ще се предвиждат. Аргументи „за” и „против” платени университети излагат министърът на образованието Карл-Хайнц Тьохтерле и студентската организация ÖH.

Списание „Тайм” обяви за личност на 2011 година протестиращия човек. След като основна тема в международните новини бяха революциите в Египет и Тунис, протестите в Испания, Атина и движението „Окупирай Уотстрийт”, водени от млади хора, неизбежно бе да се вгледаме в младежите на България и Австрия. Гневни ли са те и на какво? Какво би ги извело на улицата и по какъв друг начин изразяват несъгласието си със съществуващия ред? Това са част от въпросите, които поставихме в основната тема на броя „Цветовете на гнева”.

Автограф” е мястото за срещи и разговори с интересни хора, които ще ни оставят за спомен своя автограф. Артистичното семейство Руси и Драгомира Никови са първите ни гости, с които поставяме началото на нашата колекция. Как съжителстват оперен певец и философ ще разберете от интервюто на Елица Караенева.

В „На фокус” ще ви представим Волфаганг Наирц, човекът ръководил първата австрийска експедиция покорила връх Еверест през далечната 1978 година! Легендарният алпинист бе специален гост на 11-я международния фестивал на планинарския филми в Банско в края на ноември миналата година.

Своята „Гледна точка” за бъдещето на Европейския съюз специално за А4 споделя журналиста от в-к „Капитал” Светломира Гюрова.

Ако имате проблеми с издаването на разрешение за работа, с работодателя си или с пенсионно и здравно осигуряване, винаги може да се обърнете към д-р Тинка Троева. Повече за функциите на социалното аташе в Службата по трудови и социални въпроси при българското посолство в Берлин може да научите в рубриката „Общество

Специалистите от консултантски център „Компас” отново ще ви информират по актуални социални въпроси, свързани с живота ни в Австрия. Вече може да изпращате своите въпроси към тях и на редакционния имейл verein@bulgaren.org.

„Темида” е името на правната ни рубрика, в която този път адвокат Анелия Паскалева ще ви запознае с казуса съжителство без брак.

Interfinance Beratung GmbH продължават да водят страницата ни за бизнес и финанси. Темата в този брой е „Гаранции към кредитора при договор за кредит”.

С А4 ще можете да пътувате до красиви места из България и Австрия. Нели Динева ще ви заведе до пиринската хижа „Безбог”, а Валери Митушев ви предлага зимен релакс в Бад Блумау.

Съвсем скоро ще заговорим и за 14-ти февруари било то свързан със свети Трифон или със свети Валентин. Мария Колева смята, че любовта между хората не се нуждае от маркетингови трикове. Нейните аргументи ще намерите в рубриката „Живот”.

„Лица от Австрия” е новата ни рубрика, която се води от Йордан Гергов. В първия брой на А4 той ще ви срещне с Ханзи Хинтерзеер. Освен че сте го виждали на корицата на нашето списание и на хиляди плакати, със сигурност сте слушали и някои от неговите хитове. Но знаете ли, че Ханзи е бил вицесветовен шампион по ски?

Ако се нуждаете от информация за българските организации и институции в Австрия, за българските магазини и заведения във Виена, погледнете в Справочника на страница 30.

Както винаги оставяме и някои неща от броя неразкрити, за да има и елемент на изненада 🙂

Но още от сега ви издадем, че в този брой на А4 има специален подарък за всички наши читатели – календар за 2012 година с картини от български художници, живеещи и работещи в Австрия.

Приятно четене!

Ще се радваме да споделите своите мнения, предложения и емоции на spodeleno@bulgaren.org

Списание А4 може да бъде закупено в българските магазини във Виена на адрес:

1050, Schonbrunnerstr. 55

1100, Laaer-Berg-Str. 3

1160, Maroltingergasse 100

1160, Ottakringerstr. 86

1150, Sechshauser Str.122

Най-сигурният начин да имате А4 до вас през цялата година е да се абонирате за списанието само срещу 12 евро! Преведете сумата от € 12 на посочената банкова сметка Kulturverein Bulgaren in Österreich, Erste Bank, BLZ 20111, Kontonr. 28714074000 (в полето Verwendungszweck напишете Абонамент, а в Допълнителен текст – името и адреса си).

Забележка: Абонаментът за списание “Българите в Австрия” продължават да важи и за  А4.

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации