5.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияКоледно настроение във Виена

Коледно настроение във Виена

-- Реклама --

Аромат на празник се носи от красивите коледни базари, които изпълват австрийската столица с блясък и очарование

Снимки Весела Петрова

 Коледните пазари в Австрия имат своята дълга традиция и днес те са неизменна част от облика на всеки град и село в дните преди Коледа. Те са онова очарователно място, на което хората се събират, за да изпият по чаша пунш или греяно вино, да хапнат печени кестени и да си поговорят за добрите и лошите неща на старата година.

В общата суетня, наобиколили малките масички, стиснали чашата с топъл пунш те сякаш си стават по-близки. Е, не всеки открива  романтична атмосфера в претъпканите пространства, заобиколени с щандове пълни със сувенири и лакомства. Не винаги е лесно и да се усмихваш докато пристъпваш от крак на крак в тиха битка със студа. Но пък е много красиво и захаросаните бадеми такааа нежно се топят в устата…

Най-голям и известен е коледният базар пред виенското кметство Ратхауз. Там можете да намерите ръчно изработени играчки за елха, домашни меденки, пъстри сувенири.

Цветната еуфория е особено впечатляващата, когато грейнат светлините. Червено, пурпурно и златно се преливат и танцуват върху фасадата на готическата сграда. Голямата елха в центъра привлича детските погледи и малчуганите с удивление разглеждат сцената с малкия Исус и влъхвите, разположена под дървото.Атракциите за малките палавници са толкова многобройни, че се налага да използват приказното влакче, за да обиколят всички.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Въпреки цялото си великолепие този базар не винаги привлича истинските виенчани. Те предпочитат интимната атмосфера на по-малките базари. Особено привлекателен е Шпителау, сгушен в началото на Нойщифтгасе. Разположен на няколко калдъръмени улички, обрамчени от стари сгради, той предлага голямо разнообразие от напитки, сувенири и други коледни подаръци.

Австрийците определено умеят да украсяват пространството около тях. Не само големите сгради и улици греят в бляскави премени, но и най-малките магазинчета и пасажи могат да ви изненадат с ръчно изработена оригинална украса. Пари и традиция са може би двата най-важни фактора, които карат гражданите да отдават толкова голямо значение на декорацията. Но има и нещо друго – направеното се цени и пази. То е повод за гордост и възхищение. Дори и сега, в условията на икономическа криза, хората не пропускат да приготвят коледен венец, да запалят красиви свещи и да отделеят време за близки и приятели. А пуншът е просто задължителен.

 ______________________________________

Още по темата:

Коледно настроение във Виена – пунш и блясък

Ванилови сладки и Адвент

Advent, Advent, die Erste Kerze brent

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации