6.2 C
Виена
вторник, 23 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияПроектът "Бронзовата къща" на Пламен Деянов с официална подкрепа от кмета на...

Проектът „Бронзовата къща“ на Пламен Деянов с официална подкрепа от кмета на Велико Търново

-- Реклама --

Новият кмет на Велико Търново Даниел Панов със специално писмо е подкрепил проекта на Пламен Деянов за бронзова скулпура-музей в старата столица

Пламен Деянов е роден във Велико Търново, но от години живее и работи във Виена. Негови изложби могат да се видят в най-прстижните галерии в Европа и Америка. От няколко години той работи по проекта „Бронзова къща“, за който списание „Българите в Австрия“ разказа. Идеята на художника е да изгради в центъра на родния си град бронзова къща, която освен произведение на изкуството, ще има и утилитарно предназначение – ще служи като музей на съвременното изкуство.

В писмо до художника, разпространено от Дарикнюз, новоизбраният кмет на Велико Търново изразява подкрепата си за този уникален проект:

Уважаеми господин Деянов,

Имам честта и удоволствието да се обърна към Вас в качеството си на новоизбран кмет на Община Велико Търново. Преди няколко месеца с огромна радост научих за Вашата изключително успешна кариера и за невероятно креативния Ви и впечатляващ проект „Бронзовата къща“.

В първия си ден като кмет на Велико Търново – градът, който свято пази Сърцето и Душата на България  имам удоволствието да декларирам пред Вас, че с всички сили и средства лично аз и общинска администрация се ангажираме да подпомогнем реализирането на този проект, както и всички свързани с него събития и дейности.

За всички нас ще бъде огромна чест да домакинстваме и да подпомагаме с всички сили и средства реализирането на проект, който ще потвърди желанието и готовността на града ни да работи върху кандидатурата си за „Европейска столица на културата “ през 2019 г.

Вашият проект е забележителен манифест на съвременното изкуство с европейска визия, мащаб и концепция. Той дава възможност в България и във Велико Търново да се реализира едно изключително авторитетно и престижно световно културно събитие.

Като заявявам още веднъж личната си и институционална подкрепа за Вашия проект „Бронзова къща“, оставам в очакване да установим контакт и да набележим срокове, начини и средства за това Община Велико Търново и цялата ни местна общност да окаже всяческа подкрепа при реализирането на проекта.

С дълбоко и искрено уважение,

ДАНИЕЛ ПАНОВ, Кмет на Община Велико Търново

В момента части от Бронзовата къща, заедно със скици по проекта са изложени в Kunstverein Hamburg.

снимки Елица Караенева

_______________________

Още по темата:

Предколедно с Пламен Деянов и неговата Бронзова къща

Бронзова къща на брега на Елба

Искам да покажа, че има и други измерения – интервю с Пламен Деянов, сп.“Българите в Австрия“ брой 26

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации