9.4 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияЕвропейския парламент иска отваряне на пазарите на труда в ЕС за български...

Европейския парламент иска отваряне на пазарите на труда в ЕС за български и румънски граждани

-- Реклама --

Всички държави членки на ЕС трябва да разрешат достъпа на българи и румънци до своите пазари на труда до края на 2011 г., се казва в резолюция на Европейския парламент, приета във вторник.

Съобщение на пресслужбата на Европейския парламент

 

Не са забелязани негативни ефекти върху пазарите на труда в държавите членки, които позволиха на работници от новоприсъединилите се през 2004 и 2007 г. страни, се отбелязва в резолюцията, изготвена от Traian Ungureanu (ЕНП, Румъния).

„Официалните данни, включително данните от Комисията, доказаха, че работниците от Източна Европа не увеличават безработицата и не оказват натиск върху социалните системи. Напротив, техният наплив генерира икономически растеж в приемащите страни, който се оценява на около 1% от БВП“, изтъкна докладчикът по време на дебата в понеделник.

Депутатите призовават държавите членки да преразгледат своите правила относно преходните периоди, и призовават тези страни от ЕС, които все още налагат ограничения за български и румънски граждани, да ги премахнат до края на 2011 г., т.е. преди крайния срок от 2013 г., залегнал в Договора за присъединяване.

Те допълват, че в дългосрочен план тези ограничения могат да окажат неблагоприятно въздействие върху основните ценности и права, залегнали в договорите на ЕС, като свободно движение, недискриминация, солидарност и равни права.

Членовете на ЕП също така осъждат последните законодателни предложения в някои държави членки за налагане на ограничения на достъпа до пазара на труда на граждани от някои други страни от ЕС, и призовават Комисията да проучи дали тези политики са в нарушение със законодателството на ЕС.

Признаване на професионалните квалификации

Настоящите процедури за признаване на професионалните квалификации са друга голяма пречка пред мобилността на работниците в ЕС, се отбелязва в резолюцията. В този контекст, ЕП призовава Комисията да реформира действащите правила на ЕС в тази област.

Прилагане на правилата за свободно движение на работници

Парламентът изразява загриженост във връзка със слабото транспониране и прилагане на съществуващите директиви относно свободното движение на работници, по-специално Директива 2004/38/ЕО за правото на влизане и пребиваване на членове на семейството от трети държави. Депутатите призовават Комисията да упражни своето право да започне процедури за нарушение срещу държавите членки, които не спазват тези изисквания.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации