17.8 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияПравна консултация: Как да се избегне двойното данъчно облагане между Австрия и...

Правна консултация: Как да се избегне двойното данъчно облагане между Австрия и България

-- Реклама --

ТЕКСТ Адвокат Борис Методиев

   Новата Спогодба за избягване на двойното данъчно облагане между България и Австрия (СИДДО) е в сила от 3 февруари 2011 г. Настоящият документ замества подписаната още през 1983 г. подобна спогодба, която отразяваше съвсем различни икономически условия и в последните години затрудняваше двустранните бизнес отношения.

Спогодбата гарантира защитата и равнопоставеността на инвестициите, като в същото време съдържа механизми за предотвратяването на неоснователното отклонение от данъчното облагане.

 

С цел осигуряване на прозрачност относно осъществяваните икономически дейности са включени разпоредби, гарантиращи ефективен обмен на информация. Така например е предвидена възможност за обмяна на данни, представляващи банкова тайна. По този начин ще могат да се предприемат решителни и резултатни действия в борбата с прането на пари и заобикалянето на данъчното облагане.

 

ДАНЪЦИ

Настоящата Спогодба се прилага по отношение на следните съществуващи данъци:

– в Австрия – подоходен данък, корпоративен данък, поземлен данък, данък на предприятията в земеделското и горското стопанство, данък върху стойността на обработваните земи

– в България – данък върху доходите на физическите лица, корпоративен подоходен данък, патентен данък, данък върху недвижимо имущество.

УСЛОВИЯ

Основни моменти от съдържанието на Спогодбата:

– срокът за установяване на мястото на стопанската дейност при строителни и монтажни работи е шест месеца

– мястото на стопанска дейност, установено чрез (зависим) представител, е нормирано в чл. 5, ал. 5 от СИДДО

– разпоредбите за облагането на доходите от несамостоятелна работа (трудов договор и др.) отговарят по принцип на тези от Спогодбата – модел на ОИСР (183 дни в рамките на 12 месеца, резерва относно място на стопанска дейност и др.)

– данъкът на източника при доходи от дивиденти по принцип е 5 %. Този данък е 0 %, ако получателят на дивидентите е дружество. Лихви и такси от лицензи (вкл. правото на ползване на търговски, научни и др. разработки) се облагат с 5 % данък при източника

– двойното облагане при активни доходи в Австрия се избягва по метода на освобождаването (при дивидентите има особености).

Според чл. 23, ал. 4 от СИДДО Австрия не е задължена да освободи доходите от облагане, ако България не облага тези доходи според СИДДИ, и обратно (негативен квалификационен конфликт).

____________________

Материалът е публикуван в брой 27 на списание „Българите в Австрия“.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации