18.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрия24 май във Виена

24 май във Виена

-- Реклама --

Текст Сълзица Громан, учител в Българо-австрийското училище „Св.св.Кирил и Методий“ – Виена

И тази година учениците от българското училище „Св.св. Кирил и Методий“ във Виена отбелязаха най-свидния празник – Деня на славянската писменост и на българската просвета и култура. Ден, в който всички ние гордо заявяваме, че сме българи. Ден, който дължим на светлите личности, имали далновидността още в далечното минало да прозрат, че род се сплотява, запазва и пребъдва само когато има собствена култура и когато пише на своя език със своя писменост.

На 22 май с грейнали лица ученици и усмихнати родители поднесоха цветя на паметника на светите братя Кирил и Методий в двора на Българския културен институт „Дом Витгенщайн“.

Малко след този тържествен момент учители и ученици тържествено посрещнаха на сцената в залата гостите с химна „Върви, народе възродени, към светла бъднина върви“, подет от всички присъстващи. Приветствие по повод на празника поднесе директорката на училището д-р Ирина Владикова. С мили и трогателни думи тя ни накара да се почувстваме още веднъж окрилени и възродени, напомни ни, че 24 май извайва цялостното духовно пространство в историята ни.

С български народни ритми и хора постановката „Шарена китка“ на танцовия състав приповдигна настроението на публиката. С плахи стъпки на сцената излязоха и най-малките – първолачетата. С букви от азбуката те изписаха различни гатанки, огласиха залата със звънките си гласчета и стоплиха най-съкровените кътчета на душите ни.

Със затаен дъх присъстващите изгледаха постановката на училищния театър „Морскосиньо“ по Валери Петров, с която завърши празничното тържество. Всички присъстващи дълго аплодираха учителите и учениците, превърнали неделята в истински празник на духа и знанието.

Нека винаги помним думите на руския академик Дмитрий Лихачов, отправени към младите българи:

„Помнете, че вие сте най-древните от съществуващите днес културни нации на Европа – не само живи останки от древна култура, но и съставка на бъдещето. Една малка нация като вашата може да бъде основополагащ камък на българската култура на Европа. Не забравяйте това!“.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации