17.8 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияБългария е държавата в Европа, която привлича най-много чужди инвестиции

България е държавата в Европа, която привлича най-много чужди инвестиции

-- Реклама --

 

Австрия отстъпи № 1 на инвеститор у нас,

но ще продължи да влага в страната ни,

стана ясно на форума „България – врата към Черно море“

Бизнес форум, представящ икономиката и възможностите за инвестиции в регионите Бургас и Велико Търново, се проведе вчера във Виена. Той се състоя под мотото „България – врата към Черно море“.  Това е вече четвъртата среща на представители на българския бизнес с потенциални австрийски инвеститори. Инициативата за тях е на Службата за търговско-икономическите въпроси във Виена (СТИВ) в сътрудничество с Федералната икономическа камара на Австрия.

Областните управители на Бургас и Велико Търново Константин Гребенаров и доц. Пенчо Пенчев очертаха възможностите за инвестиции в икономиката и туризма, които техните области предлагат на чуждите инвеститори.

Въпреки че алпийската държава отстъпи първото място на Холандия като най-голям инвеститор в България, интересът към страната ни не е намалял. Това каза в обръщението си към участниците Георг Краухенберг, регионален мениджър за Южна и Източна Европа в Австрийската федерална камара. Венета Момчева, временно изпълняваща длъжността „посланик на България в Р Австрия“, наблегна на възможностите за обща работа между двете страни във връзка с Дунавската стратегия на Европейския съюз.  

 ДОБРИ НОВИНИ

Търговският представител на Австрия в България Михаел Аргерер представи пред гостите актуалното състояние на българската икономика. Независимо от ниската покупателна възможност на българина – едва € 10 800, и икономическата криза, която закъсня, но не подмина страната, резултатите на промишлеността за април дават основание за оптимизъм.

Важен фактор за подема на икономиката са големите инфраструктурни проекти, по които работи правителството сега, отбеляза Аргерер. Туризмът е един от важните отрасли за България, а изграждането на магистралата, която ще свърже София с Варна и Бургас, не само ще съкрати пътя на почиващите до морето, но и ще подпомогне търговските връзки на страната. „€ 10 млрд. до края на 2013 г. са заделени за България по различни европейски програми“, добави в заключение търговският представител.

 БГ БИЗНЕС КЛИМАТ

Анализ на бизнес климата в България и резултатите от 5-годишното членство на страната ни в Европейския съюз направи Александра Ланг, съветник в областта на маркетинга и рекламата в австрийското министерство на икономиката, енергетиката и туризма. Четирите основни стълба, на които ще се опира развитието на икономиката, са природните ресурси, стабилната валута, евтината, но висококвалифицирана работна ръка и иновациите във фармацията, машиностроенето, електрониката и информационните технологии, изтъкна Ланг и подчерта, че сега България е държавата в Европа, която привлича най-много чужди инвестиции.

За възможностите за бизнес сътрудничество в Черноморския регион говори Стефан Арнаудов от СТИВ. Според него за австрийските инвеститори би било много изгодно да произвеждат в България и да изнася в страните от Региона. Новата спогодба за избягване на двойното данъчно облагане между България и Австрия, влязла в сила от 1 януари т.г., значително облекчава бизнеса и е икономически изгодна за чуждестранните инвеститори, подчерта в изказването си адвокат Борис Методиев.

За съжаление обаче не бяха много българските фирми, дошли да видят очи в очи представителите на австрийските инвеститори, проявяващи интерес към България.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации