5.7 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоМеланжБългарският художник Димитър Свиленов - едно невероятно откритие

Българският художник Димитър Свиленов – едно невероятно откритие

-- Реклама --

текст: Камен Велков – експерт-оценител на съвременно изкуство, мениджър

Димитър Свиленов е роден в София. На 29 години е и рисува професионално вече девет години. Талантът му е даден от Вселената. Темата, върху която твори, е библейска по дух и светоусещане, но в картините му отсъства характерният  каноничен подход.

Във всяка една от седемте му изложби досега, е представено основно човешкото съзнание в едно ново измерение – неговото досегашно развитие спрямо космическия разум.

Една негова изложба бе точно така наречена – “Паня е в кома” – което означава, че човек е жив, но съзнанието му спи, т.е. за да се събудим, трябва да изчистим от себе си гордост, гняв и омраза и всички негативни емоции, свързани с разбиранията за его, като център на човешкото битие. И за да бъде изразителен на платното / техниката му е  – четка, шпакла, пръсти, длан, ръкавици/ той с три цвята бои постига 25-30 нюанси в картините си. Нещо повече. С цветовете, които са противоречиви – според академичните канони – Димитър осъществява не само хармония и реалност, но получава и триизмерност в платното.

От самото начало на творчеството му  хората го възприемат и разбират. Една негова творба – Между два свята – бе две седмици, през м.май м.г. на първо място в един световен сайт на съвременните художници от целия свят, което е прецедент.

В друга негова изложба – “Кодовете на Димитър” – той стига още по далеч в прозренията си – планетите ще помагат за еволюцията на всеки, стига той сам да пожелае да се самоусъвършенства.

В момента Димитър Свиленов работи над ново предизвикателство – 13 цикъла от картини, рисувани от Царичина. Това е място в България, което е известно с най-силната си енергийност – материя напълно непозната за учените. Мнозина се опитваха да я разгадават, без успех. Димитър отиде на мястото, седна на поляната с платната и боите и енергията започна да разкрива тайните си чрез неговото платно. Последната му изложба в София – първия цикъл – носеше именно това заглавие – “Царичина проговаря….” – като дух, откровение и дълбочина на виждането, тези творби нямат аналог с никой от съвременните художници не само от България.

Творбите му са почти невъзможни за заснемане от камера – в тях от един ракурс се излъчват образи и идеи, различни от тези, които стават достъпни от друг. Много от творбите му са четиристепенни – при завъртането на творбата се появяват различни образи и позиции.

Еднозначният успех на творбите му сред експертите на живописното творчество го амбицира да търси не масова, но разбираща публика. Картините на Димитър Свиленов не могат да бъдат описани със средствата на художествената критика, те просто трябва да се гледат на живо. 

Изложбата на Димитър Свиленов „Вселенски измерения“ ще бъде открита във Виена на 17 февруари 2011 година от 19 часа в Галерия Приземен етаж на БКИ „Дом Витгенщайн“.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации