6.4 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоМеланжВ новия си компактдиск Дора Делийска събира валсове и балади на Ференц...

В новия си компактдиск Дора Делийска събира валсове и балади на Ференц Лист и Фредерик Шопен

-- Реклама --

Дора Делийска  е изящна и красива точно като музиката, която излиза изпод пръстите й. С нея ви запознахме преди две години в рубриката „Млади таланти” на списание „Българите в Австрия” ( виж брой 13/2008 г.), когато тя завършваше магистърската си степен в класа на проф.Ноел Флоренс в Университета по музика във Виена.  Поводът за срещата с нея тогава бе излизането на първия й солов компакт диск с произведения на Ференц  Лист.  Днес  Дора представя на своята публика и втория си солов компактдиск, който този път обединява по неповторим начин произведения на  нейните любими композитори Лист и Шопен. 

„ Искаше ми се по този начин да покажа на хората по какво си приличат и по какво се различават тези гениални композитори и пианисти от епохата на романтизма ”, споделя г-ца Делийска. Странно приятелство свързва унгареца Лист с поляка Шопен. Те се срещат в Париж и дори известно време са съквартиранти. Фредерик Шопен е интровертна натура, избягва блясъка, не обича да изнася концерти, а в редките случаи, когато свири пред приятели, той гаси всички свещи и се отдава на музиката в тъмното. Лист е точно обратното – той е харизматичен , с удоволствие помага на млади музиканти и обожава сцената. Според  Дора Делийска тези различия в темперамента на композиторите проличават и в музиката им. И наистина, ако се заслушаме в проникновените интерпретации на младата пианистка, ще усетим финеса и нежността в музиката на „поета на пианото” Шопен и разстилащите се нашироко духовни хоризонти на Лист.

И този диск на Дора Делийска е издаден от австрийската звукозаписната компания „Грамола”. Той записан в студиото на известния пианист Паул Бадура-Шкода на много специален роял Boesendorfer Imperial от 1956 г. Този инструмент има специфично звучене, което хармонира блестящо на поетичните мелодии в творбите на двамата композитори. Официалната презентация на компактдиск се състоя в края на октомври в Моцартхауз и вече се радва на популярност в Австрия, Холандия и дори Южна Америка.

И през Новата година на Дора Делейска й предстоят  много солови рецитали и концерти на различни сцени по света, но с най-голямо вълнение тя очаква дебюта си на сцената на Musikverein на 7 април 2011 година. Да й пожелаем успех!

Тук може да се насладите на изпълнение на Дора Делийска по време на официалната презентация на диска в Моцартхауз.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации