17.2 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияПредколедно с Пламен Деянов и неговата Бронзова къща

Предколедно с Пламен Деянов и неговата Бронзова къща

-- Реклама --

Изложбата е необичайна. Дори е странна за неподготвения посетител. Затова пък самият художник е готов да обяснява, разказва, споделя и дори да мечтае на глас. И тогава бронзовите къщи в светлия край на залата изведнъж порастват, извисяват се и оживяват, прозорците им се разтварят и могат  да се видят хората, качващи се и слизащи по бронзовите стълби. Те се сливат в една огромна бронзова скулптура, която е и бронзов музей.

Подаръкът е необичаен. Дори на пръв поглед  е странен. Затова пък е запомнящ  в своята искреност. Екипът на списание „Българите в Австрия” искаше да благодари на хората, които през годините са били до нас, помагали са и са ни  подкрепяли  в нашите проекти и начинания.


Пламен Деянов пък искаше да сподели с колкото се може повече хора своя проект за бронзов музей -статуя, който ще бъде изграден във Велико Търново. И така се събрахме всички заедно в Музея за съвременно приложно изкуство (МАК), за да почерпим  малко красота и да се заредим с  много ентусиазъм и енергия, които да ни крепят през Новата година.

Пламен Деянов е деветият по ред художник, който представя своята изложба „Heads&Tails” в поредицата на МАК „Художник във фокус”. Той е роден във Велико Търново, завършил дърворезба в Трявна, склуптура в Националната художествена академия,  а по-късно завършва и  Художествената академия във Виена. Не обича да дели света на Изток и Запад, изследва пространството с неизчерпаемо любопитство и експериментира с материали и форми. Негови скулптури и инсталации са изложени в различни музеи в Лос Анжелис, Япония, Германия, Италия. След години прекарани в Берлин, Пламен Деянов отново е във Виена със семейството си. Определихме в началото изложбата като необичайна, защото тя не представя окончателно завършено произведение, а неговия проект. Скиците, паната в различни метални цветове, четирите бронзови къщи представят концепцията на Пламен за Бронзовата къща. Този проект започва през 2006 година и няма краен срок, по него се работи бавно, упорито и много внимателно, с маниакална точност за всеки детайл. Пламен Деянов получава в наследство няколко парцела в центъра на Велико Търново. Вместо да отвори поредния магазин или заведение, той решава на тези места да разположи свои бронзови скулптури. И тук идва специфичният момент – това не са просто скулптури, паметници, покрай които забързани граждани ежедневно минават.

Това ще бъдат скулптури-сгради, които ще се използват от хората, ще се посещават, в тях ще се случват различни събития, с две думи – в тях ще има живот. Влизайки вътре хората ще се пренасят в един друг свят, ще разговарят за изкуство, ще разглеждат различни изложби, ще организират семинари. Редом със старите занаятчийски работилнички на главната улица на Велико Търново, ще се появи и една модерна бронзова къща – първата от големия проект , която ще подсказва, че има и други измерения на мислене, че има и друг вид изкуство, че времето върви напред и в него се случват нови, провокативни неща, които изискват нова визия.

Самата Бронзова къща ще бъде триетажна с един допълнителен етаж под земята. Първото ниво ще бъде изграден само от решетка, която в действителност е много фина. Тя е съставена от множество по-малки елементи, всеки от които може да се върти, да се отваря и затваря. Вторият етаж ще бъде със стени от бронз и към него ще води бронзово стълбище. Третият етаж ще представлява тераса с много високи бронзови стени. За там е предвидена отворена камина, която ще придаде уют на мястото и ще бъде притегателен център за разговори и дискусии. В редуването на  трите нива – полу- стени, само стени и стени без покрив, човек преминава през три различни състояния –от рехавата свобода, която се вижда през решетката, през затвореното пространство на бронзовите стени до небето, което покрива последния етаж. Всяко ниво ще бъде разположено на площ от около 100 кв.м. И все пак, да не забравяме, че говорим за скулптура, при това, както изглежда, това ще бъде най-голямата бронзова скулптура в света. Всеки елемент е ръчно изработен и сглобен специално за този проект.

Лесно е да имаш идея, но да изградиш статуя-сграда, означава да претвориш идеята в реалност, да я превърнеш в нещо, което функционира. Най-трудното е да превърнеш концепцията в обект, който диша, който можеш да пипнеш и използваш, защото това означава да въведеш и икономиката. Изкуството е скъпо удоволствие. Но Пламен Деянов не се вайка за пари, не се моли на различни институции и не мисли, че това е пречка за осъществавянето на проекта. Той има оргинален бизнес план и го следва. Изработил е 10 модела на Бронзовата къща, които заедно с всички скици, рисунки, колажи се продават на колекционери от цял свят. Всяка изработена част от къщата се излага на различни изложби и така идеята се популяризира, събира почитатели и подкрепа. Всеки, който е закупил произведение, свързано с проекта, става член на специално създадената фондация „Приятели на Брозовата къща”. Събраните средства финансират понататъшното изграждане на статуята. Разбира се това става бавно, изисква време, но това не притеснява художника. „Някои от най-интересните проекти на нашето време са отнемали по 10-20 години на техните автори.” – коментира той. „Важното е в един момент нещата да се случат и то в България!” Да се случат, означава да се изработят всички части на къщата, да се съберат във Велико Търново и да се сглобят. Засега първият етаж е почти готов и отделните негови елементи се в различни частни колекции в Германия и Швейцария или са част от изложби.

Пламен Деянов отдели време на екипа на списание „Българите в Австрия” и на нашите гости, за да ни разкаже за своя уникален проект.  Неговият ентусиазъм  и творческа енергия са толкова заразителни, че накрая всички бяхме твърдо убедени, че няма сила, която да спре младия творец  да реализира концепцията си. А тъй като и членовете на фондацията му се множат, очевидно е, че този идея има много приятели. Не случайно голямият художник Хундертвасер казва: „Когато един човек мечтае,  това е мечта. Когато много хора мечтаят – това е началото на една реалност”.

Снимки Елица Караенева

Очаквайте представянето на художника Пламен Деянов във втория брой на списание „Българите в Австрия“ за 2011 година.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации