5.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоOбразованиеНагради за ученици от българо-австрийското училище “Св.св.Кирил и Методий”, Виена

Награди за ученици от българо-австрийското училище “Св.св.Кирил и Методий”, Виена

-- Реклама --

14-то издание на детско-юношеския литературен конкурс “Стефан Гечев” за деца от българските общности по света, организиран от Държавната агенция за българите в чужбина, тази година бе на тема “Българските народни приказки – извор на мъдрост и доброта в моя свят”. Авторитетно жури прегледа творбите на 224 деца от 26 държави. Сред отличените ученици са и Евгения Ангелова, Мерлим Селим и Симона Христова от българското училище  във Виена.

 Често се оплакваме, че съвремените деца не четат книги и са обсебени от компютрите. Но и често забравяме да попитаме децата си какво наистина им е интересно. Оказва се, че българските народни приказки все още имат своето място в пъстрия детски свят и че те помагат на малчуганите да оформят представите си за добро и зло. “Може и да не го осъзнаваме, но приказките са едно от най-големите богатства, създадено от силата на човешката фантазия и дух, за да задоволи потребността на човека от красота и добрина” – това споделя в своето есе Мерлин Селим ( 15 години). И макар че, тя самата вече почти не чете приказки, обича да ги разказва на своите по-малки братовчеди, както и сама да измисля нови случки и герои. Поуката “Лоша рана заздравява, лоша дума не се забравя” от приказката “Мечката и лошата дума” е оставила “неизлечима следа в съзнанието” на Симона Христова (15 години) и до ден- днешен я спасява от “необислени грешки и загуба на добри приятели”. Красотата на приказките е в това, че винаги завършват с щастлив край и доброто побеждава. Като истински мъдрец 10-годишната Евгения Ангелова заключава: “Животът много често ни показва, че не всичко е хубаво, но приказките ни учат, че трябва да се борим, за да го направим добър. В крайна сметка наистина нещата завършват добре, ако полагаш много усилия”. Тя дори вече сама е измислила приказка, в която героите са семейство патета.
Повече от 224 деца от цял свят са разказали на какво са ги научили народните приказки, описали са любимите си герои и са споделили най-ценните поуки, които са извлеки от този извор на народната мъдрост. Очевидно, децата все още четат приказки, вълнуват се от постъпките на героите, но искат да им бъде интересно, защото, ако «не ми е интерсно, затварям книгата”.

__________________

Евгения Ангелова  (10 години) – втора награда в първа възрастова група от 7 до 10 години
Мерлин Селим  (15 години) – трета награда в трета възрастова група от 15 до 18 години
Симона Христова  (15 години) – поощтрителна награда на журито

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации