7.3 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияОбразование в Австрия: Защо да изберем австрийски университет?

Образование в Австрия: Защо да изберем австрийски университет?

-- Реклама --

Текст Марика Василева

www.studybuddy.bg

Австрийското висше образование предлага съчетание от дълги академични традиции и свободна атмосфера, в която се приветстват нови идеи и иновации. Висшето образованието в Австрия е добре прието по света, за което свиделства и огромната международна общност от студенти в страната – цели 25% от учащите висше образование са чужденци. В Австрия има 22 държавни университета и 21 университета по приложни науки. В държавните университети образованието е безплатно за българите, а в тези по приложни науки е платено, но таксата е много достъпна – около €250-300 на семестър. Обучението в бакалавърска програма обикновено трае 3 години, а в магистърска – 2.

Защо да изберем да учим в Австрия?

  • Възможност да бъдеш приет и да учиш, знаейки само малко немски език, който можеш да подобриш на подготовителни курсове за 1 или 2 семестъра.
  • Световнопризнати университети – институции като University of Vienna, Vienna University of Technology, University of Innsbruck, University of Graz влизат в световните класации на Times Higher Education и QS Top Universities.
  • Австрия е най-доброто място в света за изучаване на дисциплини като музика, изкуства, архитектура поради богатата си култура и история. Едни от известните австрийци са Моцарт, Зигмунд Фройд, Густав Климт и много други видни личности.
  • Виена е най-големият университетски град в немскоговорящия свят, в който учат около 200 000 студенти. Тук може да срещнеш много други международни студенти като теб и да завържеш много мултикултурни приятелства.
  • Високо качество на живот. Вече 10 години по ред Виена печели първо място за град с най-високо качество на живот в света в допитването на консултантската агенция Mercer.
  • Безопасност. Австрия има ниско ниво на престъпност и високо ниво на социална сигурност.
  • Ще учиш в самото сърце на Европа. Австрия се намира в Централна Европа и може да ти служи за много удобна отправна точка за пътувания из цяла Европа.
  • Близко разположение до България. Учейки в Австрия, няма да имаш проблем да пътуваш от България до там, всеки ден Austrian Airlines изпълняват по 4 полета до София, а другите възможности са пътувания от Братислава с нискотарифните Wizz Air и пътуване с автобус. Ако случайно ти домъчнее, имаш много опции да се прибереш вкъщи за един уикенд или пък семейството ти и приятелите ти да те посетят.

Практически наръчник на кандидат-студента в Австрия за 2019

От 2019 г. Виенският университет въвежда приемни изпити за седем специалности


Практическа информация

Начини на кандидатстване

За много от специалностите в Австрия се кандидатства по документи, но има и такива, за които е необходимо да се явиш и на допълнителен изпит на място. Консултирай се със Study Buddy за това какви са изискванията за твоята избрана програма. Научи повече за услугите за кандидатстване в Австрия на Study Buddy.

Крайни срокове за кандидатстване

За програмите с ограничен прием се кандидатства до 15-ти май, а в тези със свободен от 15-и юни до 5-и септември.

Здравно осигуряване в Австрия

В Австрия важи Европейската здравна осигурителна карта. Като български студент в страна-членка на ЕС имаш възможност да се възползваш от безплатно здравно осигуряване. Използвайки услугите на Study Buddy, ще получиш повече информация за това.

Документи за пътуване:

До Австрия е възможно да пътуваш само с българска лична карта. Необходимо е да се регистрираш в местната община в града, в който живееш, за което Study Buddy ще ти даде повече информация и ще ти помогне на място.

Не си намерил отговор на въпроса си? Свържи се със Study Buddy.


Полезни адреси в Австрия

Абонирайте се безплатния месечен информационен бюлетин на Меланж Булгарен


Study Buddy предлага услуга за кандидатстване в Австрия и Германия. В отличие от останалите консултанти, нашата услуга за Австрия включва и помощ и асистиране при записването в университет на място, помощ при кандидатстване за общежитие, помощ при записване на езиков курс по немски, помощ при отваряне на банкова сметка, студентска карта за градски транспорт и всички подобни услуги, които са ти необходими по време на първите ти дни в Австрия. Ако не знаеш достатъчно добре немски и си за първи път в страната, тази подкрепа ще облегчи много аклиматизацията ти в Австрия, а и за успешното завършването на много от тези административни неща е по-лесно да си с някого, който говори немски и дълго време е живял в страната. Затова не се колебай да се довериш на Study Buddy.

Свържи се със Study Buddy за безплатна първоначална консултация.

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации