6.5 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияНепознатата Виена: Разходка с екскурзовод из Еврейския квартал

Непознатата Виена: Разходка с екскурзовод из Еврейския квартал

-- Реклама --

Елате с нас, за да научим заедно повече за историята на еврейската общност във Виена

judenplatz

Историята на аристократичната австрийска столица е тясно обвързана със съдбата на хиляди евреи, които са живеели тук и със своя труд и талант са допринасяли за процъфтяването на Виена. Някои от тях са оставили значителен принос в областта на науката,  музиката,  литературата. Достатъчно е да си припомним за Кафка, Фройд, Малер, Шонберг, Стефан Цвайг, да не забравяме, че във Виена е работил като журналист и създателят на новата Израелска държава Теодор Херцел. През 19-и век еврейската общност процъфтява, докато години по-късно евреите са принудени да напуснат дома си, а много от тях са намерили смъртта в концентрационни лагери. Както годините на възход, така и времената на унижения и мизерия са оставили своите отпечатъци върху улиците и сградите предимно в първи и втори район на Виена.

judengasseНа север от катедралата „Св.Стефан” в първи район се намират тихи улички и исторически постройки, стаили в себе си историята на еврейска Виена. Тук са Еврейският музей и Мемориалът на Холокоста, както и великокепната синагога Щадтемпел, скрита зад масивна дървена порта. Днес по-голяма част от еврейската общност живее в Леополдщадт, но старият Еврейски квартал в първи район продължава да бъде важен исторически и духовен център.

Виена за напреднали

С разходката из Еврейския квартал предлагаме маршрут встрани от добре познатите туристически забележителности. За да надникнем зад плътно затворените порти на някои сгради и обогатим познанията си за Виена, отново ще разчитаме на  екскурзоводката Диана Пиперова  и нейното умение живо и увлекателно да ни пренася в миналото. Тя ще ни върне към един особено мрачен период от историята на Австрия, но заедно с това ще  ни разкрие красотата на Юденплац, на Щадтемпел (единствената синагога, оцеляла след Кристалната нощ), на малките улички в Еврейския квартал. Разбира се, ще научим много и за живота на еврейската общност във втори район, Леополдщадт, обитаван от тях още от 17-и век.

Специален гост

Немалко художествени произведения пресъздават различни аспекти от изпълнената с превратности история на евреите в Австрия. Достатъчно е да си припомним нашумелия филм „Жената в златно”, проследяващ съдбата на известната картина на Климт „Портрет на Адел Блох Бауер”.

Perlite_CoverВ началото на годината на българския книжен пазар се появи и дебютният роман  на живеещата във Виена писателка Соня Тодорова – „Перлите на Ади Ландау”. Историята на чифт перлени обици започва от една къща на Таборщрасе и еврейското гето във втори район на Виена, за да премине през София и отново да завърши във Виена, но вече в друга епоха. Навлизайки в болезнената тема за холокоста, авторката изследва внимателно историята на евреите в Австрия, посещавайки множество архиви и библиотеки. В романа детайлно са описани улици и сгради, включени в маршрута на нашата тематична разходка и затова решихме, че трябва непременно да поканим Соня Тодорова да бъде наш специален гост. Щастливи сме, че тя не само прие поканата ни, но и предложи да разкаже подробности и случки, които е открила по време на проучванията си.

Ето че, поредната разходка „Непознатата Виена” се очертава да бъде малко по-различна, но със сигурност все така вълнуваща и познавателна.

И така, на 23 октомври (неделя) в 14.30 ч. ще се срещнем пред ресторант McDonalds на Rotenturmstraße 29 в първи район. За да ни познаете, нашата асистентка ще държи табела с надпис на български „Непознатата Виена: Еврейският квартал”. В рамките на час и половина заедно ще преминем тесните калдъръмени улички и ще се опитаме да открием някои от грижливо пазените тайни на достолепния Еврейски квартал.

Непознатата Виена: Еврейският квартал – тематична разходка с екскурзовод на български език

mcdonaldsКога: 23 октомври 2016 г от 14.30 ч.

Къде: Пред McDonalds на ъгъла на Ротертурмщрасе и Шведенплац (спирка Schwedenplatz на линия U4 на метрото)

Цената на беседата е 8 евро, за студенти – 5 евро, за деца и ученици – безплатно.

За по-голямо удобство осигуряваме слушалки, които се заплащат допълнително по 2 евро.

Предварително записване на адрес diana.piperova@gmx.net е препоръчително.

Разходката ще се проведе само при хубаво време.

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации