5.7 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоисторияНепознатата Виена: Посещение с екскурзовод в музея на Зигмунд Фройд

Непознатата Виена: Посещение с екскурзовод в музея на Зигмунд Фройд

-- Реклама --

Елате с нас, за да научим повече за живота и работата на Зигмунд Фройд

Чакалнята пред кабинета на д-р Фройд е запазена почти изцяло благодарение на Анна Фройд

Berggasse 19 е може би най-известният виенски адрес. В старата аристократична сграда се намира апартаментът, в който в продължение на 47 години е живял и работил един от най-големите умове на 20-и век – бащата на съвременната психоанализа Зигмунд Фройд. Той не се е страхувал на разбива табута и изгражда съвременния образ на модерния човек. Името му е неразривно свързано не само с психоанализата, но и с Виена – градът, в който той създава прочутите си теории и пише научните си книги.

Зигмунд ФройдЛичността на Фройд е колкото въздействаща и интригуваща, толкова и противоречива. Роден е на 6 май 1856 г. в малко градче на територията на днешна Чехия. Преди да се установи във Виена, семейството му живее известно време в Лайпциг. В австрийската столица той получава средното си образование, а по-късно завършва медицина във Виенския университет.

В излязлата на 14-и октомври 1900 г. книга „Тълкуване на сънищата“, Зигмунд Фройд за първи път говори, че в основата на съдържанието на всички сънища е изпълнението или неизпълнението на желанията и причините за него могат да се намерят в събитията от деня преди съня. Стефан Цвайг ​​сравнява впечатлението, което прави това събитие, с изстрел в църква. Читателите, които не били запознати с възгледите на Фройд и случайно закупили тази книга, заблудени, че това е съновник, били шокирани.

От 1891 г до 1938 г Фройд живее и работи в своя апартамент на Берггасе 19 в 9-ти район на Виена. Това е мястото, където е развивал прочутата си практика и психоаналитични сеанси, където е писал книгите си и живял със семейството си. От този апартамент той тръгва за Англия, където е принуден да търси убежище след като национал-социалистите идват на власт в Австрия. Много от неговите книги и вещи са публично изгорени от нацистите.

През 1971 г. с помощта на най-малката дъщеря на Фройд Анна мястото е превърнато в музей. Чакалнята, в която някои от най-известните представители на виенското общество от началото на 20-и век са чакали да бъдат приети от професора, е възстановена в оригиналния си вид. В музея са запазени множество предмети от частната колекция от антики на Фройд, първите издания на негови научни трудове, лични вещи. Повече от 100 000 гости всяка година посещават известния апартамент на Berggasse 19.

След официалното си откриване през 1971 г. музеят на няколко пъти е бил разширяван, но сега предстои цялостното му реновиране и от края на февруари той ще бъде затворен за повече от година. Затова решихме да се възползваме от малкото останали дни и да разгледаме музея в сегашния му вид.

Да ни преведе през живота на един от най-известните представители научните кръгове във Виена от началото на 20-и век, поканихме отново екскурзоводката Диана Пиперова. Тя ще ни разкаже за интересни подробности не само за работата и изследванията на Фройд, но и за личния му живот, чисто човешките му навици, любими места във Виена.

В музея не се допускат групи, по-големи от 25 човека. За да дадем възможност на повече хора да се възползват от разходката, предлагаме два тура.

Ще се срещнем пред входа на музея на 17 февруари в 12.00 и в 15.00 ч.

Посещение с екскурзовод в музея на Зигмунд Фройд във Виена

Мястото на срещата: Berggasse 19, 1090 Виена

Цената на беседата е 12 евро (с включени слушалки), които се заплащат на място, за студенти – 10 евро (с включени слушалки), за деца и ученици – безплатно (при ползване на слушалки – 1 евро).

Цената на билета за музея е 12,00 евро за възрастни, 11.00 за пенсионери, студенти (18-27 год.) – 7,50, ученици (12-18 год.) – 4 евро.

Според изискванията на музея групата не може да бъде по-голяма от 25 човека, затова молим за задължително предварително записване на имейл: diana.piperova@gmx.net или на телефон 0650 5311792.

 

Разходката е с продължителност около 1 час и 30 минути.

Как да стигнем до Berggasse 19, 1090 Виена:

Метро: U2 Schottentor, U4 Roßauer Lände

Трамвай: D Schlickgasse, 37, 38, 40, 41, 42 Schwarzspanierstraße

Автобус: 40 A Berggasse

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации