Идеята

А4 е новото име на списание „Българите в Австрия”

 

Предистория
Списание „Българите в Австрия” излиза още от 2006 година и необходимостта от визуална и тематична промяна идва съвсем естествено. Новото име и дизайн обаче не засягат основната линия на изданието: да бъде насочено към живота на българската общност в Австрия и да привлича немскоезичната публика. За 5-те години на своето съществуване „Българите в Австрия” се утвърди като независима и коректна медия, ползваща се с доверието на своите читатели. За списанието са писали журналисти като Пол Ивон, специалист по медии и комуникации,  Маринела Липчева от Дойче Веле, Светломира Гюрова от в-к „Капитал”, Петър Волгин от Българското национално радио.

От началото на 2012 година списанието е вече с ново име и нова визия – една модерна медия, съобразена с измененията в политическия и обществен живот на Европа. На лице е не цялостна промяна и ново начало на списанието, а внимателно адаптиране към нуждите и изискванията на читателите, които са детайлно проучени чрез проведена през март 2011 анкета.


От „Българите в Австрия” към А4

По-краткото и запомнящо се име дава възможност за много асоциации и въпроси. А4 е една от автомагистралите, които свързват България и Австрия. Символиката е избрана целенасочено – пътят е символ на движението, той свързва хората и развива комуникациите. Като динамична медия, осигуряваща актуална и полезна информация за българи, живеещи в Австрия и австрийци, интересуващи се от България, списание А4 цели да бъде още един здрав мост между двете европейски държави.


Темите

Промяната е в цялостното послание на списанието. А4 покрива по-широк спектър от теми от живота на българската общност в Австрия, предоставя повече актуална информация и представя повече известни и интересни личности.

А4 е списание с позиция. Близо до хората, свежо и винаги актуално.


Екипът

За А4 пишат както студенти по журналистика, така и утвърдени имена от българската и австрийска преса.

Издател на списание А4 е сдружение „Българите в Австрия”. Главен редактор на изданието от самото му създаване е Елица Караенева-Дервня.

 

Списанието се издава от Verein “Bulgaren in Österreich“

Тираж 5000 бр.

Обем 32 страници