8.4 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВиена: Нов подкаст предлага дискусии без табута по темата за наркотиците

Виена: Нов подкаст предлага дискусии без табута по темата за наркотиците

-- Реклама --

Кой не е чувал, че пушенето на трева води до затъпяване? И че след един джойнт автоматично огладнявате, а може и да се озовете в психиатрията? Но вярно ли е и това?

Все още има много предразсъдъци и полуистини, свързани с консумацията на алкохол, канабис и други наркотици. Отговори на всички тези въпроси търси виенският подкаст ЕУФОРИЯ.

Въпроси и отговори за наркотиците

Лятото е време за празненства и нови преживявания за всички, но особено за подрастващите. И точно в това време те си задават безброй въпроси, свързани с употребата на алкохол и наркотици. Отговори на тези въпроси дава новият подкаст на Института за превенция на зависимостите във Виена.

Подкастът ЕУФОРИЯ, направен от млади хора и за млади хора, предлага без табута и без назидание обширна информация по темата. Заедно с двамата млади водещи на подкаста, Вики и Мориц, които са по на двадесет и няколко години, експерти от най-различни области обсъждат какви са рисковете от употребата на различни видове наркотици.

Социален работник и фармацевт в търсене на отговори

Вики, която е социален работник, и Мориц, студент по фармация, търсят отговори на разпространените митове за наркотиците. Двамата подхождат към темата с доста провокативни въпроси, а първата част на подкаста е под мотото „Затъпява ли се от пушенето на трева?“.

Марихуаната е най-използваната нелегална субстанция в света, като хората започват да пушат от по-ранна възраст и да я употребяват по-често в по-големи количества. Тревата се използва като наркотик, заради делта-9-тетрохидраканабинол – това е активното вещество, което влияе на мозъка и засяга рецептори, които отговарят за възприятието на време, мисленето, движението. По този начин у човек настъпва еуфоричен ефект, заради по-голямо количество допамин, както и накъсана представа за времето, замъглено мислене и забавени движения.

Дискусии без табута

За Евалд Лохнер, координатор по психиатрия и наркозависимости към община Виена, новият подкаст е важна стъпка към осъзнаването на еуфоричния ефект след пушене на трева. Според нея изпадането в такива състояния често е тема табу в съвременното общество, за нея се говори с поучителен тон или хората са склонни да омаловажават вредите от леките наркотици.

ЕУФОРИЯ избира един различен, иновативен подход към темата и предлага дискусии без табута, в които се търсят и дават отговори на въпроси от особено значение за подрастващите.

Първите епизоди на ЕУФОРИЯ вече са факт, а на всеки две седмици ще излизат нови, които ще са налични на сайта https://sdw.wien/podcast-rauschzeit, както и във всички популярни приложения за подкасти. След първоначалния епизод за последствията от пушенето на трева възникват и следващите въпроси: Защо всъщност на всички партита се пие алкохол? Ще изтрезнея ли, след като повърна? Защо няколко бири ни действат по различен начин в различно време? Какво мога да направя, ако приятелите ми вземат наркотици? Въпроси, на които Вики и Мориц ще търсят отговори.

По информация на EUROCommPR

Бюро за международни връзки на Община Виена в София

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации