6.6 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияПрокуратурата в Австрия разследва Курц за неверни показания

Прокуратурата в Австрия разследва Курц за неверни показания

-- Реклама --
снимка APA (Georg Hochmuth)

Австрийската специализираната прокуратура, която се занимава с преследване на стопански злоупотреби и корупция, започва разследване срещу канцлера Курц и шефа на кабинета му Бернхард Бонели. Поводът е дадени неверни показания по време на изслушването на двамата пред парламентарната комисия по корупция.

Новината съобщи самият канцлер пред репортери минути преди вчерашното заседание на правителството.

Неверни показания

В 58 страници прокуратурата е описала подробно основанията за започване на разследване. Повод за проверката бе искането на Социалистическата партия и NEOS, които обвиниха Курц, че не казва истината пред парламентарната комисия, която разследва последиците от така наречения скандал „Ибисагейт“, довел до сваляне на предишното правителство на Курц през 2019 г.

Курц отрече да е извършил неправомерни действия, като увери: „Винаги съм отговарял на всички въпроси (на комисията) честно.“ Той повтори думите си в интервю с журналиста Армин Волф, излъчено вчера късно вечерта по австрийската национална телевизия. По думите му, въпреки голямото напрежение и натиск по време на изслушването, през цялото време той е давал точни отговори на поставените му въпроси и в нито един момент не е излъгал. Фактът, че трябва да си припомня отдавна отминали събития, повлиява на точността на формулировката на отговорите му, но по същество те са коректни.

Подаване на оставка?

Според Себастиан Курц започналото разследване не е достатъчно основание да подаде оставка и смята, че то няма да се отрази на работата му. Той е убеден, че никой съдия няма да произнесе присъда по такова обвинение.

34-годишният Курц, който влезе в политиката с обещанията за нов стил на работа, е първият канцлер, към когото са отправени такива подозрения. Ако бъдат повдигнати конкретни обвинения и те се докажат, наказанието за тях е парична глоба или до три години затвор.

В същото време в социалните медии хората настояват за оставката на канцлера, тъй като от разкритията в последните месеци става ясно, че той системно пренебрегва демократичните институции и върховенството на закона. Вече се появи хаштаг #kurzmussweg (Курц трябва да се махне) и #rücktritt (оставка)

Полезни адреси на български фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

Назад към 2019 година

През май 2019 г. в Австрия избухна скандал с тогавашния вицеканцлер на Курц Хайнц-Кристиан Щрахе от крайнодясната Партия на свободата. Той трябваше да подаде оставка, след като се появи видео, което го показва в луксозна вила в Ибиса, предлагайки политически услуги на жена, която той е смятал за племенница на руски олигарх, в замяна за финансова подкрепа. Тогава бе създадена и парламентарната комисия, разследваща скандала. В хода на работата си тя разшири фокуса си, като включи и други обвинения в неправомерни действия, включително на политици от Народната партия на Курц.


Австрия: Хиляди демонстрират пред канцлерството с искане за оставка на правителството

Хайнц Кристиан Щрахе се оттегли от поста на вицеканцлер. Негов заместник като шеф на Партията на свободата ще бъде Норберт Хофер


Все по-често се появават сигнали за корупционни практики, свързани с финансирането на партията. По този повод през февруари домът на финансовия министър Гернот Блюмел, съпартиец на Курц,  беше обискиран като част от отделно разследване за възможни нарушения. Двамата имат проблеми с Конституционния съд, който разпореди да бъдат представени редица документи, включително имейли, но те бавят изпълнението на заповедта.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации