17.8 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоOбразованиеОт чужбина в България за една емоционална лятна ваканция

От чужбина в България за една емоционална лятна ваканция

-- Реклама --

Детската ваканция „Моето българско лято“ съчетава игри сред природата със занимания по български език и литература, история и география

Текст Елица Ценова

Когато беше значително по-малка, дъщеря ми бе убедена, че Боровец е марка обикновени вафли, запъваше се с думи като „локум” и „катък” и за нея България се простираше между София и родния ни град. Всяка ваканция, която прекарвахме в родината, бе неистов опит да наваксаме в обучението по български език, история и география, опитвайки се да съчетаем срещи с приятели и роднини, няколко работни ангажимента и посещение на исторически места с образователна цел. Пътувахме до Мелник, Рилския манастир и Банско, разказвахме за Паисий и Левски и показвахме красотата на българската природа.

Дъщеря ми отдавна знае, че Боровец е курорт, опитала е локум и е посетила значителен брой градове и села в България. Усилията ни имаха желания ефект в посока натрупване на знания, но не и в изграждането на емоционална връзка с посетените места. Липсваше елементът на забавление, нямаше деца на сходна възраст, с които да играе и обогатява речника си по разговорен български и да опознава тайните на българската традиционна кухня.

Десет години по-късно

Тези дни с радост научих, че нашата сънародничка Елена Павлова е създала нещо много полезно и нужно за родителите и децата, които живеят в чужбина. Тя кани малчуганите да прекарат лятото в България и да открият родината си по един по-емоционален начин – да срещнат приятели, да изградят нови умения, да опознаят природата и българските традиции. „Идеята ни е ваканцията да е комбинация от занимателни интерактивни упражнения по българска лексика и граматика, докосване до традиционни занаяти и умения, запознаване с основни моменти от българската история, спортна и опознавателна активност сред природата”, споделя идеята си Елена.

Тя е майка на две деца, които отглежда във Виена, и много добре знае с какви предизвикателства се сблъскват родителите в чужбина. В забързаното ежедневие много от домашните по български език остават за лятото. Тогава пък децата искат да играят и е трудно организирането на специални уроци. Опитът ѝ в сферата на туризма я навежда на мисълта да организира детски лагер, който да събере натрупаните проблеми с техните потенциални решения.

Едно българско лято в Габровския Балкан

Игри, разучаване на хора, вечерен огън, месене на хляб, предене с хурка и вретено, походи, екскурзии са част от забавленията, които очакват малчуганите. Но тук деликатно е вмъкнат и допълнителен образователен елемент – занимания по български език, на които Елена особено държи. „Не покриваме материала от учебниците и не заместваме българското училище, но преговаряме основни правила на правописа, общи за всички класове, които предадени в активна среда, могат да бъдат по-ефективно запаметени и да дадат основата на една добра езикова култура”.

Ваканция, ура!

И все пак ваканцията е преди всичко време за игри, затова и целта на лагера е да даде възможност на малчуганите да тичат до насита на чист въздух по горските поляни. Новите знания идват неусетно като част от играта. „Лесно се научават посоките на света, когато превърнем разходката в гората в урок по ориентиране. Докато се забавляваме, децата неусетно запомнят имена на цветя и животни, но научават и нещо много важно – да ценят и пазят природата”. Това разказва Елена за системата на обучение, съчетаваща теорията с практиката.

Туристически поход до връх Шипка, посещение на Трявна, Боженци, Габрово, Соколския манастир са истински уроци по история, които оставят в децата ярки спомени и трайни знания.

Един от най-ценните моменти от престоя в лагера е запознанството с деца на сходна възраст, идващи от всички краища на света. За летния лагер вече са се записали българчета, живеещи в Австрия, Канада, Испания, Великобритания.

Елена истински се надява, че това лято ще сбъдне мечтата си и ще предложи на родителите няколко спокойни седмици, а на учениците забавна, вдъхновяваща и обогатяваща ваканция.

А аз истински завиждам на тези, които ще могат да се възползват от предложението. Преди години такава възможност нямаше, а нуждата бе все така голяма.

Ако идеята за лятна ваканция ви харесва, потърсете повече информация и контакти на clio-travel.com

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации