5.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрийската преса за предстоящите избори в България: Решаваща ще бъде избирателната активност...

Австрийската преса за предстоящите избори в България: Решаваща ще бъде избирателната активност на гражданите

-- Реклама --
снимка APA/AFP/THIERRY CHARLIER

Дни преди парламентарните избори в България Der Standard и Wiener Zeitung излязоха с обширни анализи на предизборната обстановка в България. Изданията фокусират вниманието си върху новите играчи на политическата сцена и нагласите на българите. Като цяло не се очакват изненади, но новият параламент ще бъде съставен от партии, които трудно ще намерят обща отправна точка за коалиция.

Двете медии използват различен подход, за да напарвят разрез на българската действителност в навечерието на изборите.

Der Standard: „Българският премиер не трябва да се страхува за изборите в неделя”

„Българското общество страда от колективна депресия. Много хора не вярват нито на политиците, нито на медиите, нито на правосъдието. Системата изглежда непредвидима и поделена между хора, които отстояват частните си интереси. Както и преди олигарсите продължават да играят значителна роля, въпреки че този път те избягват да се набиват на очи.

Така в неделя влиятелният „бизнесмен” Делян Славчев Пеевски вече няма да е кандидат на своята партия, затова пък се кандидатира бившият бос на хазартния игри Васил Божков. Той е преследван за данъчни измами и се намира в Дубай. Популярният певец Слави Трифонов, който се кандидатира за първи път, има шанс да спечели 13 процента от гласовете”.

С тези няколко щрихи авторитетният австрийски вестник Der Standard описва ситуацията в България в навечерието на парламентарните избори. В статията „Българският премиер не трябва да се страхува за изборите в неделя” журналистkata Аделхайд Вьолфъл, която следеше и протестите миналото лято, прави анализ на предизборните нагласи на българите.

„Ако човек анализира прогнозите, ще види, че всъщност не се очертават много промени”. Консервативната партия „Герб” на премиера Бойко Борисов води с 27%, малко след него са социалистите. Борисов не е точно популярен, но много българи все още му се доверяват, че може да върши работа – през лятото той ще стане най-дълго управявалия министър-председател на страната.

Премиерът разполага с добре смазана партийна машина и се продава като човека, който е донесъл европейски пари в страната. Когато в някое село се открива мост, Борисов така организира събитието, сякаш самият той като добър господар лично е предоставил средствата.

Изданието е добре запознато с основните играчи на политическата сцена в България и възможните конфигурации след изборите.

„Ясно е, че Борисов има нужда от коалиционен партньор. Протестите срещу корупцията и за повече правова държва през лятото на миналата година бяха поведени от градския елит, който се събра в обединението „Демократична България” с лидер Христо Иванов. То ще може да вземе едва няколко процента.

Не е ясно дали „Демократична България” ще се коалира с Герб. Последно Борисов работеше заедно с „Обединени патриоти”. Ако тази коалиция се задържи, България със сигурност няма да се откаже от ветото си срещу започването на преговори за членство на Северна Македония в ЕС”.

„Много граждани вече не очакват никаква промяна” е заключението на журналиста.  В София кореспондентът на Der Standard е разговарял и с различни хора. Деян Л. е IT специалист, която няма никаква надежда и вяра, че парламентарните избори ще променят нещо. „Тази държава е толкова корумпирана, че вече не може да се реформира”. 64-годишната Евгения Р. е убедена, че в нейния живот вече нищо не може да се промени. „Ще питам внуците за коя партия да гласувам в неделя”, казва жената.


Борбата за власт в България ескалира, пише ORF

Протестите в България се отразяват ежедневно от австрийските медии


Wiener Zeitung: България гласува – всички срещу Борисов

В своя материал Wiener Zeitung се опира на мнението на политолога Първан Симеонов от Института за изследване на общественото мнение Gallup International. Според него основните фактори на тези избори са ковид кризата, антиправителствените протести от лятото на 2020 г. и липсата на политическа алтернатива. При тази обстановка решаваща за крайния резултат ще бъде активността на избирателите. Той пояснява, че броят на заразените с коронавирус в страната расте, болниците са препълнени, липсват ваксини. Управлението на кризата е точно по сценария на Борисов – с либерален подход той печели симпатиите на избирателите, в същото време точно преди изборите много  хора ще се страхуват да излязат. „По-възрастните най-вероятно ще предпочетат да останат у дома. Точно те са основните избиратели на опозиционната социалистическа партия”, коментира Симеонов според когото избирателната активност ще е решаваща за състава на следващия парламент.

Според неговите прогнози от пет до седем партии могат да прескочат 4 процентната бариера. Симеонов специално се спира на формацията „Има такъв народ”, която е популярна покрай шоумена Слави Трифонов. Тя има шансове да спечели около 12% и евентуално да измести ДПС от традиционното трето място в парламента. „На улицата никой не може да каже каква е политическата програма на тази партия, най-малкото защото Трифонов и неговите сподвижници не водят предизборна кампания. Още от протестите през лятото те знаят, че ще спечелят много гласове и без да влизат официално в публичното пространство. Трифонов мълчи от страх да не каже нещо грешно и да изгуби доверието на избирателите”.

За Wiener Zeitung Симеонов пояснява, че в България избирателите обичайно не четат партийните програми. „Много повече те се доверяват на стария рефлекс да подредят партиите на политическата координатна система – ляво, дясно или по средата. Те гледат кандидатите и лесно се повлияват от тяхната харизма”.

В следващия парламент могат да влязат и представители на гражданско-консервативната коалиция „Демократична България” и популисткото протестно обединение „Изправи се! Мутри вън!” на бившата депутатка от социалистическата партия Мая Манолова.

Според Първан Симеонов изборите няма да доведат нито до съществена политическа промяна, нито до намаляване на напрежението. Най-вероятно ще се задълбочи конфликът между президента Румен Радев и министър-председателя Бойко Борисов и напомня, че през есента Радев ще се кандидатира за втори мандат. „Ако въобще може да се говори за някаква политическа алтернатива на сегашното статуково, то Радев е нейният двигател. Така едва през есента може да очакваме някаква промяна в посоката на България”, заключава политологът.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации