6.6 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВиена обмисля да отвори "балкона на Хитлер" за посетители

Виена обмисля да отвори „балкона на Хитлер“ за посетители

-- Реклама --

Балконът на фасадата на Новия замък във Виена, от който през 1938 г. Адолф Хитлер произнася реч, трябва да бъде отворен за обществен достъп, заяви директорката на Дома на австрийската история Моника Зомер.

снимка © Schaub-Walzer / PID

Виена планира да отвори за посетители така наречения „балкон на Хитлер“, от който нацисткият диктатор Адолф Хитлер провъзгласява Aншлуса на Австрия. Балконът с площ от 200 кв. м. се намира в Новия замък, който е част от дворцовия комплекс Хофбург. Това място става известно благодарение на речта на Хитлер за присъединяването на Австрия към Германия на 15 март 1938 г. „Балконът на Хитлер” е затворен за посещения от 1945 г.

Решението за отваряне на балкона за посетители е взето от директорката на Дома на австрийската история Моника Зомер. В момента ръководеният от нея музей се намира именно в Новия замък. Според Зомер сега действащата забрана да се излиза на балкона „не е правилният подход”. От балкона се открива гледка към кабинета на канцлера, парламента, президентството и кметството, а това са демократичните структури, които могат да се противопоставят на всеки диктаторски режим.

Първата стъпка, каза Моника Зомер, е организирането на екскурзии за групи от заинтересовани хора. Според проучване, проведено по поръчка на музея, повечето посетители на Дома на австрийската история са били за отварянето на това исторически обременено място.

снимка архив

На 12 март 1938 г. войските на Вермахта навлизат в Австрия и безпрепятствено достигат до столицата Виена, където са посрещнати от ликуващата тълпа. На 14 март пред Хофбург и Операта се провежда голям военен парад, на който Хитлер произнася пламенна реч. Австрия вече е германската провинция Остмарк, а австрийските въоръжени сили се присъединяват към Вермахта. С Прокламация на независимостта от 28 април 1945 г. Австрия анулира Аншлуса.

След края на Втората световна война страната е окупирана от съюзническите войски и разделена на зони между руснаци, англичани, французи и американци. Едва с договора от 15 май 1955 г. тя получава своята независимост, а на 26 октомври условието за неутралитет на страната е официално записано в конституцията й.

Повече за историята на старата и нова част на Хофбург може да научите ТУК

Информация на EuroCommPR,

Бюро за връзки с обществеността на община Виена

_______________

Още по темата:

„Първата жертва“: Австрийският жертвен мит и неговите трансформации във Втората република

Какво чества Австрия на своя национален празник на 26 октомври?

Австрия – уроците на крайната десница

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации