7.3 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияЦентралната жп гара на Виена е на второ място в класацията за...

Централната жп гара на Виена е на второ място в класацията за най-добри жп гари в Европа

-- Реклама --
снимка: ORF

Виенската централна жп гара (Wiener Hauptbahnhof) е втората най-удобна за пътниците гара в Европа. Класацията на Международната потребителска организация Consumer Choice Center я оценява със 108 точки от максимум 133. На първо място е жп гарата в Лайпциг със 116 точки.

Въпреки че повече от година пътуванията са силно ограничени организацията за втори път подрежда 50 най-големи европейски гари в European Railway Index. Сред основните критерии за оценка са мнението на пътници за достъпност на платформите, разположение на пероните, брой на възможните дестинации, чистота, ресторанти, магазини, безплатен интернет.

Гарата в Лайпциг не е сред най-големите, нито предлага много международни линии, но получава високи оценки за удобствата, които предлага на пътуващите, разнообразието от ресторанти и магазини. На трето място е гарата St.Pancras в Лондон.

Класация на най-добрите гари в Европа според European Railway Index

Виенската централна гара бе официално открита на 10 октомври 2014 г. от тогавашния президент на Австрия Хайнц Фишер.


Централната жп гара във Виена отвори врати


Град в града

Разположена близо до централната част на Виена, само на 2,5 км от катедралата „Св.Стефан”, Централна гара има значение не само за транспортните комуникации, но и за развитието на целия район около съоръжението. На практика е създадено хармонично единство между транспортния ж.п. възел и обкръжаващата го градска среда. Комплексът е резултат на стратегия за градско развитие, разработвана в сътрудничество между архитекти, урбанисти, транспортни експерти, социолози, еколози, строители и впечатлява със своите размери и модерна визия.

100 км. нови релси, пет покрити и десет открити платформи, 30 000 кв.м площ за свързващи мостови конструкции, 8 км. шумоизлолираща стена. Това са само част от цифрите, даващи представа за обема на проекта. Извън района на гарата са изградени жилищни и офис сгради. На 59 хектара са разположени апартаменти, бизнес и сервизни центрове, образователни институции, детски градини, заобиколени от 8 хектара зелени площи. Всичко това оформя един самостоятелен малък град.

Със своите 109 хектара новото строителство обхваща площ колкото целия осми район на Виена.

Инвестиции и участници

Целият проект е на обща стойност от 4 млрд. евро и се реализира чрез публично-частно партньорство. От тази сума около 987 млн. са заделени за жп инфраструктура и гара. Основен инвеститор са Австрийските федерални железници (ÖBB), заедно с община Виена. Част от средствата са осигурени и чрез европейски помощи по линия на трансевропейската мрежа, както и от частни инвеститори и банки.

Проектът стартира още през 2006 г., когато започват първите оценки за въздействие върху околната среда. През 2009 г. вече се работи по разчистването на терена и е обявен международен архитектурен конкурс, спечелен от архитектурно бюро Zechner&Zechner GmbH.


Архитект Евгени Гергински – всички услуги в сферата на архитектурата и градоустройството


Важен европейски транспортен хъб

Новата централна жп гара е разположена на мястото на построените още през 19-и век Южна и Източна гара на Виена като на практика ги обединява. Проектът е съобразен с всички съвременни изисквания за мобилност, устойчиво строителство и логистично удобство и след завършването му ще бъде най-важната връзка за националния, регионален и международен транспорт в Австрия.

Гарата е пресечна точка на три лъча от трансевропейската железопътна мрежа: ТЕN 17 – Париж-Страсбург-Щутгард-Виена-Братислава, ТЕN 22 – Атина-София-Будапеща-Виена-Прага-Нуремберг/Дрезден и ТЕN 23 – Гданск-Варшава-Бърно-Виена-Венеция. Тя е логистично свързана с директни подходи към основните магистрали, водещи към международното летището „Швехат”, Словакия, Чехия, Унгария, Италия. Предвидени са възможности за бързо транзитно прехвърляне към международни и вътрешни автобусни линии, градски транспорт (метро, трамваи, автобуси).

Подземен паркинг с 630 паркоместа и стоянки за 1 000 велосипеда облекчават трафика в района, а двуетажният търговски център с повече от 100 магазина предлага многобройни ресторанти, услуги и забавления за пътуващите.

Строителни предизвикателства

Истинските строителни работи по гарата и прилежащия ѝ район стартират в началото на 2010 г. На строителната площадка се събират 400 работника, 100 строителни машини ( тежки камиони, багери, кранове, валяци) и още много специалисти. Логистиката на изкопните работи е организирана безупречно. Четири влака с по 14 вагона извозват по 850 тона материал на ден. Общо от терена са изнесени 250 000 тона непотребни материали.

Полезни адреси на български фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

Първите конструктивни дейности започват с изграждането на рампа за подход към подземния гараж. Нуждата от огромно количество бетон за подовите настилки в комплекса кара строителите да изградят станция на място. Тя произвежда по 180 куб.м бетон на час, необходим за гаражите, централната сграда и платформите.

Грубият строеж е завършен за около година и от есента на 2011 г. започват вътрешните дейности. Стъпка по стъпка се завършват отделни участъци и първите влакове потеглят от новите перони през декември 2012 г. Старите гари бяха организирани на челния принцип, тоест влаковете можеха да влизат и излизат от гарата от едно и също място, но не и да маневрират вътре в нея. Сега вече композициите се обслужват на принципа на посоката. Това означава, че влаковете се насочват към коловози, до които вече има композиран заминаващ влак, пътуващ в посоката на пристигащия. Съвременната логистика улеснява неимоверно пътниците, тъй като те могат да се прекачват на един и същи коловоз.

Новата централна гара на Виена има капацитет да поеме 1 000 влака и 145 000 пътника дневно.

Освен влаковата инфраструктура, предизикателство за строителните екипи е изграждането на подходите към основната сграда. Девет нови мостови висящи конструкции гарантират бързото и удобно предвижване през най-натоварените участъци.

Цялото съоръжение се отличава с модерен и стилен архитектурен дизайн. Особено впечатление прави покривът, изграден от стоманено-стъклени ромбове. В тази си част той е с площ от 25 000 кв.м (широчина от 120 м и дължина от 210 м.). Извисява се на повече от 15 метра височина в помещенията като в центъра е прекъснат от стъклени плоскости с общ обем от 180 куб.м. Така се осигурява видимост и широта на вътрешните зони. За изработването на тази част от покривната конструкция са изразходвани 4 700 тона стомана. От нея са изработени 14 ромба всеки с дължина от 76 м.

Устойчиво строителство

Целият строеж на най-модерния транспортен хъб на Стария континент е съобразен с принципите на устойчивото зелено строителство и енергийна ефективност. Три експертни контроли гарантират отличното спазване на всички изисквания за опазване на околната среда по показатели като шум, въздействие върху климата, използване на подпочвените води, замърсяване на въздуха. В строителството са използвани материали, получени чрез рециклиране на други, ненужни вече продукти. Машините на терена също отговарят на стандартите за ниско ниво на вредни емисии и шум. За отопление на сградите са използвани геотермални източници, а специални системи осигуряват прихода на свеж въздух и охлаждането на помещенията през лятото. 8-километрова шумоизолираща стена гарантира на околните обитатели високо качество на живот в близост до иначе натоварения транспортен възел.

___________________

Още по темата:

Защо Виена за десети път е най-добър град за живот в света?

Трансфер от и до летище Виена

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации