5.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоБългарияОтговори на политическа партия „Възраждане”

Отговори на политическа партия „Възраждане”

-- Реклама --

Каква роля отрежда на държавата визията ви за управление по отношение на българите в чужбина?

Извън границите на България има над 4 млн. българи. От тях половината са икономически емигранти, а другата половина са българи от традиционните български общности. Ако приемем, че в България има 7 млн. българи, а извън България  4 млн. българи е съвсем логично те да имат свое министерство. Възраждане смята, че е  необходимо да има Министерство на българите зад граница.

Чрез какви конкретни механизми, инициативи, институции (извън дипломатическите и търговски представителства) може  държавата да поддържа и активира българската диаспора?

Основната цел на българската държава трябва да е създаването на възможно най-благоприятни условия за завръщане на българите в нашата страна. За съжаление въпреки дейностите по запазване на националната идентичност на българите – икономически емигранти, то децата и внуците им неизбежно се асимилират от чуждата общност.

Каква е позицията на партията ви относно:

създаване на избирателен район “Чужбина”;

 Всеки един от българските емигранти има свой постоянен адрес в България, който е записан в личната му карта. Трябва да се направи механизъм, чрез който всеки един да може да гласува електронно по постоянен адрес по лична карта.

— въвеждане на възможност за дистанционно електронно или пощенско гласуване;

Възраждане е за въвеждане на електронно гласуване, но само след промяна в настоящия състав на ЦИК и на управлението на страната. Необходимо е хората довели страната ни до състоянието, в което е към момента, да спрат да имат достъп до управленски постове.

— съществуващите в момента правила за отваряне на избирателни секции в чужбина?

Българите, които са в  Европейския съюз имат право на неограничен брой избирателни секции. Относно страните извън Европейския съюз, като Турция, в които  има специфични общности, които се водят за българи, но нямат нищо общо с българите, правилата трябва да останат каквито са към момента. За Турция ограничението е 35 секции и то трябва да остане.

Каква е позицията ви в спора редно ли е хората, избрали да живеят далеч от Родината, да имат същите права в решаването на бъдещето ѝ както тези, които пребивават в България постоянно?

Категорично не можем да делим българските граждани. Българските граждани си остават такива, където и да са по света и  те имат равни права. Деление в това отношение е недопустимо.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации