10.8 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияГигантски пуловер замества плащеницата в катедралата "Св.Стефан"

Гигантски пуловер замества плащеницата в катедралата „Св.Стефан“

-- Реклама --

В чест на Великия пост и наближаващия Великден в катедралата „Св.Стефан”  бе открита необичайна инсталация на австрийския скулптор Ервин Вурм. Целта ѝ е символично да стопли сърцата на виенчани и да им вдъхне надежда.

Ервин Вурм и Тони Фабер пред Пуловер-плащеница © APA/Georg Hochmuth

Огромен лилав пуловер покрива главния олтар на катедралата „Св.Стефан” във Виена. Тази модерна плащеница на известния австрийски скулптор Ервин Вурм ще може да бъде видяна в сърцето на австрийската столица до съботата (3 април) преди католическия Великден. Във време на пандемия посланието на модерната инсталация според свещеникът в „Св.Стефан” Тони Фабер е „Облечете се топло. Трябва да издържим още малко”.

Огромният пуловер символизира топлината между хората

От вторник, 17 февруари, за католиците започнаха 40-дневните великденски пости. Те са време на смирение, молитви и покаяние. Пуловерът, който е с площ от близо 80 кв.м, символизира любовта и грижата за ближния, топлината и сигурността на вярващите. „С него можеш да се загърнеш и стоплиш, затова и е знак за уют и защита“, споделя Ервин Вурм, цитиран от вестника на католическата църква.

На входа на катедралата е изложена и друга творба на родения в Щайермарк творец. Това е огромна грейка с крака. Високата 4 метра скулптура привлича вниманието с ярко оранжевия цвят и е поставена на южния вход на „Св.Стефан”.

За втора поредна година катедралата „Св.Стефан” се превръща в своеобразен музей на съвременното изкуство с произведения на Ервин Вурм. Миналата година по това време лилавият пуловер отново символизираше плащеницата, а термофорът беше стъпил здраво на краката си, но тогава в тревожния черен цвят.

„Грейка“ © Erzdiözese Wien / Stephan Schönlaub

С тези творби църквата иска да вдъхне на виенчани усещане за топлина, любов към ближния и сигурност. Това са ценности, които са необходими винаги, но те са особено актуални във времена на пандемия и „социална дистанция“. Именно по този начин свещеникът Тони Фабер и Ервин Вурм интерпретират инсталацията.

Традицията известни художници да покриват с плащеница главния олтар в „Св. Стефан” датира от 2013 г.

66-годишният Ервин Вурм е един от най-известните съвременни скулптори в Австрия. Прочута е серията му „Едноминутни скулптури”, започната в края на 1980-те, както и серията „Отчаяни философи” от 2009 г. Сред най-известните му произведения са „Дебели леки коли” и „Тясна къща”, представена на Венецианското биенале.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации