6 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияКовид-19: Доверието на австрийците в политиката на правителството продължава да спада

Ковид-19: Доверието на австрийците в политиката на правителството продължава да спада

-- Реклама --

Ако през март 2020 г. едва 4% от хората са нямали никакво доверие в действията на правителството, в средата на януари 2021 г. техният дял се е увеличил над пет пъти, достигайки 22%

Една година след началото на пандемията с коронавируса австрийското правителство все още няма ясна и последователна политика за овладяване на ситуацията. Мнозина политолози определят курса на кабинета на Себастиан Курц като зигзагообразен. В интервю за АПА Петер Филцмайер от Donau Uni в Кремс описва ситуацията така: „В началото коалиционните партньори заложиха на страха, през лятото – на по-фриволния дух, след това на личната отговорност и накрая на смесица от всичко това”. Противоречивите послания, обърканите наредби и непоследователните ограничителни мерки доведоха до несигурност сред населението. Логична последица от това е спадът в доверието на хората към действията на управляващите при овладяване на пандемията.

От върха надолу

Твърдите мерки на правителството в началото на пандемията постигнаха видими резултати в борбата с коронавируса. Според проучване на „Austrian Corona Panel Projects“ към Виенския университет през април 2020 г. близо ¾ от запитаните са определили действията на управляващите като подходящи и ефективни. Почти година по-късно едва 1/3 от анкетираните намират мерките за подходящи и едва 1/5 ги определят като ефективни. Интересен детайл е, че висок дял сред неодобряващите имат тези, които смятат, че мерките са твърде леки.

доверие в действията на австрийското правителство
Промяна в степента на доверие към австрийското правителство в периода 28.03.2020-16.01.2021 г.                                източник viecer.univie.ac.at

От една страна, недоволството на хората се поражда от начина, по който се развива пандемията, и нейната продължителност. От друга страна, важен дял за неудовлетворението на населението има и комуникационната политика на управляващите. Конкретен пример за това дава политическият съветник Томас Хофер посочвайки, че при смяната на курса правителството дава някакви надежди, които в последствие не може да покрие. Така още през август 2020 г. Курц обяви, че „има светлина в тунела”, но на практика ситуацията с нищо не се е променила от тогава. Здравният министър Рудолф Аншобер оптимистично твърдеше, че в Австрия няма да има втора вълна, но тя все пак удари страната в началото на ноември.


Себастиан Курц се ползва с одобрението на 82% от населението в Австрия

Австрия: Спад в подкрепата на хората за мерките на правителството за справяне с коронакризата


Твърде къс хоризонт

Според Петер Филцмайр една от основните слабости на правителството е, че няма цялостна визия за справяне с проблема. „Политическата комуникация е с  кратка или средносрочна ориентация”, смята експертът. Аншобер, например, твърде често говори за „решаващи седмици” и „чудесна работа” – изрази, които са подходящи за предизборна кампания, но не работят добре в условия на пандемия.

Политолозите предлагат друг тип комуникация. Вместо да се дава крайна дата за локдауна, да се задава ясна и постижима цел. Такъв опит бе направен при последния локдаун, когато освен крайна дата, правителството заложи и на подобряване на епидемиологичната обстановка ( в рамките на седем дни да се постигне по-малко от 50 заразени на 100 000 жители).

Полезни адреси на български фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

Смяна на участниците

В последните месеци кабинетът бе критикуван и за непрозрачната си работа и липсата на сътрудничество с опозицията. От социалистическата партия нееднократно се оплакаха, че конструктивните им предложение не срещат никаква реакция, а хората недоумяваха, кои са учените и здравните експерти, с които Курц се консултира. На последните пресконференции се вижда, че някои уроци явно се учат в движение, и пред широката публика започнаха да се появяват вирусолози и математици, кметът на Виена и представители на отделните федерални провинции.

Доверието във властите, взимащи важните решения за хората, е една от най-важните съставки в рецептите за справяне с кризите. Вътрешни конфликти между коалиционните партньори и корупционните скандали не допринасят за подобряване на позацапания имидж на кабинета. Себастиан Курц и екипът му ще трябва доста да се потрудят, за да заслужат отново доверието на своите избиратели.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации