17.8 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоБългарияИзбори 2021: Набират се членове за секционните избирателни комисии в Австрия

Избори 2021: Набират се членове за секционните избирателни комисии в Австрия

-- Реклама --

На 4 април 2021 г. в България предстоят избори за ново Народно събрание. Българите в чужбина също участват в изборния процес и имат право да гласуват в открите за цела избирателни секции в държавата, в която се намират.

Според предварителните данни от страницата на Централната избирателна комисия в Австрия се очератва да бъдат открити поне 15 избирателни секции. Освен на няколко места във Виена, възможност за гласуване ще има още в Линц, Грац, Инсбрук, Калгенфурт, Залцбург, Брегенц, Блуденц, Велс. В столицата секции ще има в посолството, постоянното представителство, БКИ“Дом Витгенщайн“, секции в 21/22 район , 9/18 район, 13/14 район.

За всяка една избирателна секция трябва да бъде осигурена и съответната секционна избирателна комисия. За целта посолството на РБългария във Виена набира кандидати за членове на СИК.


Българите в Австрия активно подават заявления за гласуване на парламентарните избори. Вече са ясни част от избирателните секции извън Виена


Изискванията към кандидатите за членове на СИК според Изборния кодекс са:

  • Да са пълнолетни български граждани, които са навършили 18 г., не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание лишаване от свобода (може с двойно гражданство).
  • Да не са в роднински и съпружески връзки или фактическо съжителство помежду си.
  • Да се легитимират с български документ за самоличност (по изключение заради пандемията личният документ може и да е с изтекъл срок на валидност).
  • Да владеят български език, за да могат да осъществяват задълженията си в изборния ден.

Полезни адреси на български лекари, зъболекари, фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

Ангажимент

Членовете на СИК ще бъдат ангажирани през целия ден на 4 април от началото на изборния ден в 7:00 ч. до приключване на преброяването на бюлетините, оформянето на протокола и получаване на потвърждение от ЦИК за утвърден протокол. В деня преди изборите те ще трябва да се яват и за получаване на материалите за изборите и запечатването им, както и това на помещението от съответната СИК.

Желаещите могат да пишат на имейл politic2@embassybulgaria.at или да се обадят на телефон 06991 888 2079.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации