8.9 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияБългарите в Австрия активно подават заявления за гласуване на парламентарните избори. Вече...

Българите в Австрия активно подават заявления за гласуване на парламентарните избори. Вече са ясни част от избирателните секции извън Виена

-- Реклама --

Българите в Клагенфурт за първи път ще имат избирателна секция след като само за 4 дни събраха нужните 60 заявления

До момента (15.02.2012 г. 18.30 ч.) заявление за гласуване в Австрия са подали 909 човека. Вече е ясно, че избирателни секции за парламентарните избори на 4 април 2021 г. ще има в Блуденц (63), Брегенц (69), Грац (65), Инсбрук (73), Клагенфурт (68) и Линц (62). Очаква се да бъдат събраните необходимите 60 заявления и за откриване на избирателни секции в Залцбург и евентуално Велс.

Във Виена също се очертава да може да се гласува на повече места. Освен установените секции в посолството и постоянното представителство, българите ще имат възможност да упражнят вота си и в секции в 21/22 район и в 9/18 район. Най-вероятно ще бъдат подадени достатъчно заявления и за нови секции в 13/14 район.

Съгласно разпоредбите на Изборния кодекс избирателни секции в държавите-членки на Европейския съюз се образуват по право в помещенията на дипломатическите или консулски представителства. В други населени места избирателни секции се отварят при условие, че за тях са постъпили не по-малко от 60 заявления по реда на чл. 16 във вр. с чл. 14, ал. 2 от ИК.

Предстоящите на 4 април 2021 избори за Народно събрание ще се проведат в необичайна обстановка, обусловена от пандемията с Ковид 19. За да могат повече българи да упражнят правото си на глас спокойно и сигурно, групата доброволци в Австрия, които от години се занимават със събирането на заявления за отваряне на секции, и екипа на българското посолство във Виена се стремят към откриването на възможно най-голям брой избирателни секции не само във Виена, но и в други населени места.

Полезни адреси на български лекари, зъболекари, фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

Кой има право да подаде заявление?

Подаването на заявление е обвързано с правото на гласуване, а такова имат  пълнолетните българските граждани, които не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода.

Как се подава заявление?

Заявление може да се подаде по два начина:

  • в електронна форма през интернет страницата на Централната избирателна комисия.
  • в писмена форма пред Посолството на Република България в Австрия. За целта се попълва лично заявление по образец в Посолството или заявлението се изпраща на адреса на Посолството – Schwindgasse 8, 1040 Wien;

Защо е важно подаването на заявление?

Заявленията за гласуване са изключително важни, защото те пестят време в изборния ден – комисията попълва по-малко данни и така не се образуват големи опашки в секциите.

Важно е да се знае, че подаденото заявление не обвързва със задължение за гласуване, а служи предимно за отваряне на нова изборна секция. Според Избирателния кодекс при съгласие от приемащата държава (в случая Австрия) и получаването на минимум 60 заявления е възможно разкриването на нови избирателни секции. Това е шанс за сънародниците ни в Линц, Грац, Инсбрук, Залцбург, Брегенц и други населени места да упражнят правото си на глас.

Затова и подаването на заявление е израз на солидарност и подкрепа, тъй като дава шанс на българите, които искат да гласуват, да го направят в удобно за тях място. Подаденото за една избирателна секция заявление не обвързва подателя да се гласува на посоченото място – лицето може да упражни правото си на глас в която и да е друга секция, в която и да е друга държава в чужбина.

Отварянето на повече секции ще спомогне за избягване на опашките в изборния ден, което е особено важно предвид епидемиологичната обстановка.

Защо да предпочетем подаването на електронно заявление?

Мрежата на българските изборни доброволци препоръчва да не се попълва и изпраща заявление на хартия, а да се изчака с пускането на платформата за подаване на електронно заявление на сайта на ЦИК. Това се очаква да стане в следващите седмици.

Ето и техните аргументи:

  1. Заявленията, попълнени на хартия и изпратени по пощата до посолството или консулството, се въвеждат на ръка от служителите там на същата платформа, на която се подават и електронните заявления
  2. Ако е допусната малка неточност при попълване на заявлението на хартия (например, една точка от постоянния адрес на личната  карта), то системата няма да приеме заявлението и то ще се брои за НЕВАЛИДНО, за което едва ли подателят ще получи информация.
  3. Хартиените заявления често се въвеждат в системата от служителите на посолството или консулството със закъснени, понякога и в края на кампанията за подаване на заявления. Така до последно не се знае дали за една секция са подадени общо по-малко или повече от необходимите 60 заявления.

Защо е добре да пуснете електронно заявление?

  1. Сами контролирате целия процес, дали заявлението е попълнено правилно и прието с потвърждение от системата;
  2. Ако заявлението не бъде прието след първи опит, имате възможност да го коригирате и направите втори опит, а също така и да се свържете с ЦИК – Информационно обслужване за техническа помощ;
  3. При успешно попълване и изпращане на заявлението, веднага виждате колко заявления вече са подадени за секцията, за която желаете да се съберат 60 заявления и тя да бъде отворена за изборите.

Попълването на електронното заявление отнема минути. Може да го направите на този линк:

https://www.cik.bg/bg/ns2021/izvan-stranata/submit

От падащото поле „Място“ изберете от вече преложените места за гласуване.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации