10 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияПромени в режима на влизане в Австрия

Промени в режима на влизане в Австрия

-- Реклама --

На 3 февруари следобяд бе оповестена новата наредба за пътувания, която влиза в сила от 10 февруари, 00:00 ч. Тя съдържа регулация, различна от предварително обявената от вътрешния министър Карл Нахамер на пресконференция във вторник.

Задължителен тест и карантина

При влизане в Австрия трябва да се представи отрицателен PCR или антигенен тест, не по-стар от 72 часа. Ако лицето не разполага с такъв е длъжно незабавно в рамките на 24 часа на собствени разноски да направи такъв в Австрия.

Въпреки теста, лицето остава в задължителна 10 дневна карантина, която може да бъде съкратена след петия ден с нов отрицателен PCR или антигенен тест.

Остава в сила задължението за предварителна онлайн регистрация.


Австрия въведе задължителна електронна регистрация преди влизане в страната


Промени за често пътуващите лица (Pendler)

По смислъла на наредбата такива са лицата, които редовно пътуват по някоя от следните причини:

  1. за професионални цели;
  2. за участие в училищни и други обучителни дейности;
  3. по семейни причини или за посещение на партньор.

Те също ще са длъжни да правят предварителна онлайн регистрация чрез Pre-Travel-Clearance формуляр като за тях тя ще бъде валидна за срок от една седмица, освен, ако няма съществена промяна в декларираните данни.

Те също ще трябва да представят резултати от негативен тест, който да не е по-стар от седем дни при влизане, като за първи ден се счита денят на тестването. Ако лицето не разполага с такъв тест, то също е длъжно да направи тест в рамките на 24 часа от влизането в Австрия, но без да е необходимо да влиза в карантина.

Влизането от Великобритания е забранено

Нов момент в наредбата е, че Обединеното кралство вече е извадено от списъка на държавите-членки на ЕС и за него се прилагат разпоредбите за трети държави. Следователно влизането като цяло е забранено.

Изключенията от това правило важат за: австрийски граждани; граждани на ЕС/ЕИП; професионални цели; дипломати; екипи за спешна помощ; ученици/студенти; семейни причини и др.

Не подлежат на карантина в Австрия пристигащите от Австралия, Финландия, Гърция, Исландия, Нова Зеландия, Норвегия, Сингапур, Южна Корея и Ватикана.

Източник АПА

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации