7.3 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоБизнес, закони и политикаКакво трябва да знаем за подаването на заявление за гласуване на изборите...

Какво трябва да знаем за подаването на заявление за гласуване на изборите за Народно събрание на 4 април 2021

-- Реклама --

На 4 април 2021 г. ще се проведат поредните избори за Народно събрание на РБългария. След години разговори, писма, обещания  от управляващите българите зад граница отново няма да могат да гласуват нито електронно, нито по пощата. Дори и пандемията с коронавируса, която буквално блокира живота в целия свят, не успя да убеди българските депутати да направят дългочаканите промени в Изборния кодекс.

Така отново ще трябва да се разчита на отварянето на възможно повече избирателни секции, в които стотиците български граждани зад граница да могат да упражнят конституционното си право на глас.


Българите зад граница събират подписи за промени в Изборния кодекс за разширяване на възможностите за гласуване


Повече заявления – повече избирателни секции

Групата доброволци в Австрия, които от години се занимават със събирането на заявления за отваряне на секции, са обединили усилията си с екипа на българското посолство във Виена и са си поставили за задача да организират изборите така че, всички желаещи да могат да гласуват спокойно и при спазване на всички мерки за безопасност. За целта е много важно откриването на повече места за гласуване.

Разкриването на познатите избирателни секции във Виена – в Търговското представителство и Постоянното представителство на Rechte Wienzeile 13, както и в сградата на посолството Schwindgasse 8 става автоматично по силата на закона и за тях не е нужно събиране на заявления.

За всяка следваща секция трябва да бъдат подадени по 60 заявления.

Кой има право да подаде заявление?

Подаването на заявление е обвързано с правото на гласуване, а такова имат  пълнолетните българските граждани, които не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода.

Как се подава заявление?

Заявление може да се подаде по два начина:

  • в писмена форма пред Посолството на Република България в Австрия. За целта се попълва лично заявление по образец в Посолството или заявлението се изпраща на адреса на Посолството – Schwindgasse 8, 1040 Wien;

Защо е важно подаването на заявление?

Заявленията за гласуване са изключително важни, защото те пестят време в изборния ден – комисията попълва по-малко данни и така не се образуват големи опашки в секциите.

Важно е да се знае, че подаденото заявление не обвързва със задължение за гласуване, а служи предимно за отваряне на нова изборна секция. Според Избирателния кодекс при съгласие от приемащата държава (в случая Австрия) и получаването на минимум 60 заявления е възможно разкриването на нови избирателни секции. Това е шанс за сънародниците ни в Линц, Грац, Инсбрук, Залцбург, Брегенц и други населени места да упражнят правото си на глас.

Затова и подаването на заявление е израз на солидарност и подкрепа, тъй като дава шанс на българите, които искат да гласуват, да го направят в удобно за тях място. Подаденото за една избирателна секция заявление не обвързва подателя да се гласува на посоченото място – лицето може да упражни правото си на глас в която и да е друга секция, в която и да е друга държава в чужбина.

Отварянето на повече секции ще спомогне за избягване на опашките в изборния ден, което е особено важно предвид епидемиологичната обстановка.

Защо да предпочетем подаването на електронно заявление?

Мрежата на българските изборни доброволци препоръчва да не се попълва и изпраща заявление на хартия, а да се изчака с пускането на платформата за подаване на електронно заявление на сайта на ЦИК. Това се очаква да стане в следващите седмици.

Ето и техните аргументи:

  1. Заявленията, попълнени на хартия и изпратени по пощата до посолството или консулството, се въвеждат на ръка от служителите там на същата платформа, на която се подават и електронните заявления
  2. Ако е допусната малка неточност при попълване на заявлението на хартия (например, една точка от постоянния адрес на личната  карта), то системата няма да приеме заявлението и то ще се брои за НЕВАЛИДНО, за което едва ли подателят ще получи информация.
  3. Хартиените заявления често се въвеждат в системата от служителите на посолството или консулството със закъснени, понякога и в края на кампанията за подаване на заявления. Така до последно не се знае дали за една секция са подадени общо по-малко или повече от необходимите 60 заявления.

Защо е добре да пуснете електронно заявление?

  1. Сами контролирате целия процес, дали заявлението е попълнено правилно и прието с потвърждение от системата;
  2. Ако заявлението не бъде прието след първи опит, имате възможност да го коригирате и направите втори опит, а също така и да се свържете с ЦИК – Информационно обслужване за техническа помощ;
  3. При успешно попълване и изпращане на заявлението, веднага виждате колко заявления вече са подадени за секцията, за която желаете да се съберат 60 заявления и тя да бъде отворена за изборите.

За повече информация за електронното заявление и информация за гласуването извън страната следете официалната интернет страница на Централната избирателна комисия – www.cik.bg и официалната интернет страница на Министерството на външните работи.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации