7.7 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияСветовноизвестният тенор Пласидо Доминго отбелязва 80-я  си рожден ден на сцената на...

Световноизвестният тенор Пласидо Доминго отбелязва 80-я  си рожден ден на сцената на Виенската опера

-- Реклама --

 

Големият оперен певец и диригент Пласидо Доминго чества днес своя 80 рожден ден във Виена. Той е роден на 21 януари 1941 г. в Мадрид и е един от най-големите оперни певци на нашето време.

На 22 януари 2021 г. Виенската опера ще излъчи на живо представлението на операта „Набуко” на Джузепе Верди, с което феноменалният певец ще отбележи юбилея си. Поради наложения тежък локдаун в Австрия постановката ще се играе без публика, но стотици почитатели на оперното изкуство ще могат да я гледат от дома си при това напълно безплатно. Пласидо Доминго изпълнява централната роля на Набуко, а редом с него са Фреди де Томазо, Рикардо Занелато, Анна Рироци.

На сцената на Виенската държавна опера

Доминго стъпва на престижната сцена на Виенската опера за първи път на 19 май 1967 г., когато е още редови член в състава на операта в Хамбург. Дебютът му в ролята на Дон Карлос в едноименната опера на Верди е впечатляващ.

Оттогава следват десетки участия в опери, концертни вечери, изяви като диригент. Не само неговият творчески път се оказва дълбоко свързан с Щатсоперата, но и този на импресариото му по това време – Йоан Холендер. Холендер е директор на прочутата опера 19 години и привлича във Виена много български оперни звезди като Красимира Стоянова, Веселина Кацарова и Надя Кръстева.

Най-много пъти във Виена Пласидо Доминго се е превъплъщавал в образа на Отело, а най-често е дирижирал „Прилепът” на Йохан Щраус.

Пласидо Доминго в „Набуко“ на сцената на Виенската опера
снимка Wiener Staatsoper

На 19 май 2017 г. големият тенор отбеляза с тържествена гала 50-годишен юбилей от дебюта си на сцената на Виенската държавна опера. Диригент на вечерта бе маестро Марко Армилиато, който поема диригентската палка и за спектакъла на 22 януари 2021 г.

Полезни адреси на български фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

В интервю за австрийската преса миналата година директорът на Виенската опера Богдан Росич казва, че на невероятният тенор е пожелал да каже „довиждане” на виенските си приятели точно на своя 80 рожден ден.

За съжаление точно на това представление Пласидо Доминго няма да може да се порадва на възторжените аплодисменти на многобройните му фенове.

Как да гледаме постановката

Желаещите да гледат прякото излъчване на „Набуко” от Виенската опера могат да се регистрират напълно безплатно на https://play.wiener-staatsoper.at/ и да се включат на 22 януари 2021 от 16.30 ч.

Постановката ще бъде излъчена и на 24 януари от 20.15 по ORF III.

________________

Още по темата:

Гледаме постановки на Виенската опера от дивана вкъщи

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации