4.1 C
Виена
четвъртък, 18 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияКовид криза 2020: Да надскочиш себе си

Ковид криза 2020: Да надскочиш себе си

-- Реклама --

Цялата 2020 година бе белязана от коронавируса. Той преобърна света и нахално прекрои познатия ни начин на живот. Сега всички дружно мечтаем да се върнем към „нормалното“ ежедневие, макар че преди вероятно не всички са го харесвали.

Кризата засегна тежко икономиката, бизнеса, финасите, културата, семейните и приятелски отношения. Сектори като туризъм и гастрономия се борят за оцеляване. Много семейства са ръба на физическата и психическа издръжливост, опитвайки да следват ритъма „от локдаун на локдаун“.

Колкото и тежка да бе цялата година, много експерти виждат в кризата и възможности. Бизнес възможности, възможности за личностно развитие, възможности за преоткриване на познатото, на собствените граници и търпение.

Екипът на Меланж Булгарен се срещна и разговаря с различни хора – психолози, архитекти, бизнесмени, финансови консултанти, представители на културната сфера, строители. Всеки от тях сподели своя поглед и подход за справяне с трудната ситуация. Нека си ги припомним.

Виктор Тончев, независим финансов консултант: В сегашната криза банките не отпускат по-лесно кредити, но предлагат по-добри условия

Отвориха ли се обаче и нови възможности за инвестиции?

Да, определено! Всяка една криза е, разбира се, и шанс. Кризите служат и за уравновесяване на икономиката и пазарите в различните сектори. А именно това е най-нормалното нещо във всеки един процес – когато нещо е тръгнало в грешна посока, да дойде момент, в който то бъде коригирано. Не може винаги, всяка една година да има икономически растеж и повишаване на брутния вътрешен продукт на страните. От гледна точка на директните инвестиции, ситуацията позволява инвестиране на по-ниски цени или по-изгодни условия, което увеличава многократно вероятността за печалба.

Цялто интервю с Виктор Тончев може да прочетете ТУК


Стоил Кордев, UniLED: Основното предизвикателство през 2020 година за нас беше липсата на директен контакт с клиентите

Стоил КордевИмаше ли все пак и положителни моменти в тази година? 

Разбира се. Според мен за бизнеса са необходими такива години, за да могат да се преструктурират приоритети, администрация и капитали. Един вид “ финансов сеизмичен трус“, който размества всички тези бизнес “плата“ и освобождава енергия. Въпросът е чисто прагматичен – как ще се използва енергията. Дали ще има положителен или негативен резултат в бъдещото развитие.

Цялто интервю със Стоил Кордев може да прочетете ТУК


Евтимия Радева-Кулниг, психолог: Предизвикателството да опазиш психиката си по време на пандемия

Маг.Евтимия Радева-КулнигЩе промени ли настоящата криза отношенията между хората?

Надявам се кризата наистина да донесе определена промяна, от която всички имаме нужда. В тези извънредни обстоятелства видяхме колко важен е личният контакт, разбрахме значението на професии, които сме подценявали, и се уверихме, че можем да живеем и с много по-малко. Надявам се, че след като всичко това отмине, ние ще сме по-фокусирани върху истински важните за нас неща, ще ценим това, което имаме и ще сме по-благодарни за него.

Цялото интервю с Евтимия Радева-Кулниг може да прочетете ТУК


Д-р Александър Александров: Ковид пандемията доведе до културен инфаркт, защото общуването между артисти и публика е сведено до критични нива

Александър АлександровИма ли опасност хората да жертват духовното за сметка на физическото оцеляване?   

Човекът, поставен дори и в най-тежка среда, има нужда от красота. Той трябва да създава, за да може да намира своя вътрешен център и рефлексия, да търси равновесието между различните светове.  Духовното остава. Въпросът е какви са цивилизационните достижения като резултат от тези духовни търсения и следи за бъдните поколения.

Цялото интервю с Александър Александров може да прочетете ТУК


Магдалена Бонев, консултант: Бизнес се развива с доверие и партньорско отношение

Магдалена БоневТази година всички трябваше да действаме в непозната обстановка. Кои са най-ценните уроци, които научихте?

Научих, че имам много по-голям вътрешен ресурс, знания и потенциал, отколкото съм си мислела. И в личен, и в професионален план. Също – едно е да знаем и мислим – съвсем друго да практикуваме. Намерение и действие са две коренно различни неща. Сега е моментът, като сме научили, да излезем от идейното и теоретично ниво и да прилагаме на практика. В този смисъл, аз продължавам да се уча в ключови моменти да дишам дълбоко, да изживявам пълноценно настоящето, да изследвам предизвикателствата и да взимам най-полезните уроци. Струва ми се, че това си е упражнение за цял живот.

Цялото интервю с Магдалена Бонев може да прочетете ТУК


Арх.Евгени Гергински: Нагласите на хората към  домовете им се променят

арх.Евгени ГергинскиОтразили се коронакризата на начина на работа в офиса?

Определено и внезапно! Близо 30% от служителите ни работят в момента от вкъщи, а по време на първия локдаун бяха около 80%. В това отношение сме много гъвкави и всеки преценява за себе си къде се чувства сигурен и продуктивен. В офиса спазваме всички хигиенни изисквания и работните места са на близо два метра разстояние.

Сега провеждаме много онлайн срещи, които имат своите предимства, но не могат да заменят човешкия контакт с клиента. Доверие не се печели през екрана.  Липсва ни живата дискусия с клиента, творческият процес, в който всеки дава своя принос, чертаейки върху лист хартия.

Цялото интервю с арх.Евгени Гергински може да прочетете ТУК


Благой, Ковид-19 и лавандуловите полета

„В Австрия се живее добре, но ако си на договор, работно време и заплата”, довери ми Благой преди време. А той – с ръцете в Австрия, а ума и сърцето в България, гледа да избута месеца. Помощи за безработни е получавал само веднъж за всичките 15 години, които работи тук.

Питам Благой как си представя света след като се справим с Ковид 19. „Искам да сме човеци и да се грижим повече един за друг, а не само да зяпаме в телефоните”, отговаря бързо той. „Иначе знаеш – искам работа, за да си завърша къщата и да започна да отглеждам лавандула”.

Целият материал за Благой и мечтата му да отглежда лавандула може да прочетете ТУК


Когато цялото ни ежедневие, страхове и радости се определят в голяма степен от един вирус, най-естественото нещо е да се обърнем към хората, които всеки ден се срещат с тази болест и спасяват животи – лекарите.

На първа линия: Д-р Диляна Стоянова за борбата с Ковид 19

Оказа се, че пандемията Ковид 19 вместо да сплоти обществото, буквално го разцепи. Може ли според Вас да се преодолее скептицизмът на определени групи от хора и какво трябва да се направи в тази насока?

Дали нещо трябва да се направи? Според мен трябва!  Правилната посока е да се развива чувството на емпатия от крехка възраст. Дори и хората да не споделят едни и същи виждания, размисли, политически нагласи и религия, когато емпатията е налице, е много по-приятно и лесно да съжителстваме заедно в обществото, вместо да се раздираме от кавги и дрязги, само защото мнението на другите не ни е по вкуса.

Цялото интервю с д-р Диляна Стоянова може да прочетете ТУК


Д-р Силва Иванова: Ваксината срещу Ковид 19 може да ни върне познатия начин на живот

д-р Силва ИвановаВече бе обявено, че през януари в Австрия започват първите ваксинации. Това ли е правилната стъпка в овладяването на коронавируса?

Мисля, че нямаме друг шанс за справяне със ситуацията. Според учените – поне 70% от населението на всяка страна трябва да придобие имунитет, за да може разпространението на коронавируса да спре. Болестта няма да изчезне от само себе си и алтернативите са или да я прекараме (тоест риск от тежко боледуване или смърт) или да се имунизираме. Аз лично не искам да се срещам с Ковид и затова ще се ваксинирам.

Цялото интервю с д-р Силва Иванова може да прочетете ТУК

2020 година бе тежка, изнервена и необичайна. Разбрахме колко безценно е физическото и психическо здраве, колко крехки са плановете и колко важен е домът и близките. Ясно е, че не можем да контролираме всичко, което ни се случва, но можем да изберем отношението си него.

Остава надеждата, че сме преоткрили значението и на думи като съпричастност и солидарност. Защото от кризата можем да излезем само всички заедно.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации