10 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия остава в локдаун до 7 февруари

Австрия остава в локдаун до 7 февруари

-- Реклама --

Задължително ползване на FFP маски, работа от вкъщи, там където е възможно, и спазване на два метра отстояние между хората са част от новите мерки за ограничаване разпространението на вируса, обявени днес от австрийското правителство

Твърдият локдаун, който трябваше да свърши на 24 януари, се удължава до 7 февруари. Това съобщи канцлерът Себастиан Курц на специална пресконференция днес.

Защо се налага удължаването

Продължаването на тежките мерки се налага по няколко причини. От една страна експертите са категорични, че броят на новозаразените в алпийската република, както и усреднатата стойност за последните седем дни, продължават да бъде твърде високи. За момента средните стойности са между 130 и 150, а трябва да паднат до около 50, за да се говори за разхлабване на ограниченията. Това е мнението на Освалд Вагнер, заместник ректор на Медицинския университет във Виена. Според него тази цел може да бъде достигната в следващите две до три седмици.

Към тези притеснения вече се прибавя и разпространението на новата мутация на вируса, дошла от Великобритания и Южна Африка. Тя е значително по-заразна и вече се среща в Австрия.

Решението е взето след интензивни консултации с експерти, социалните партньори и представителите на отделните провинции.

Допълнителни строги мерки в следващите седмици

  • Задължителното отстояние, което трябва да се спазва на обществени места нараства от един на два метра.
  • От 25 януари носенето на FFP маски, които дават по-добра защита, става задължително в обществения транспорт и магазините. От следващата седмица те ще се продават навякъде на ниска цена, а хората с ниски доходи ще могат да ги получат и безплатно.
  • Там, където е възможно, предприятията и фирмите трябва да преминат в режим на home office. Целта е да се намали колкото е възможно повече движението на хората.

Въпреки обсъжданите варианти за по-ранно отваряне на училищата, те ще останат затворени до 8 февруари 2021.

Остават затворени всички търговски обекти (без хранителни магазини, аптеки, пощи, места за купуване на вестници и цигари), хотели, ресторанти, музеи, фитнес центрове, фризьорски и козметични салони. Напускането на дома е възможно по някоя от следните причини – да се отиде на работа, да се помогне на нуждаещ се, да се пазарува, кратка разходка.


Третият локдаун се удължава с една седмица. Опозицията е против по-ранно освобождаване с негативен тест


След 8 февруари – постепенно отваряне на страната

Във Виена и Долна Австрия училищата ще отворят на 8 февруари, в останалите провинции – седмица по-късно, тъй като там тогава започва семестриалната ваканция.

Магазини, някои услуги и музеите ще отворят още на 8 февруари.

Посещението на ресторанти, локали, кафенета, хотели, както и провеждането на събития ще стане възможно по-късно и то след като в средата на следващия месец бъде оценена актуалната обстановка.

Полезни адреси на български фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

Решението не е политическо

Още в началото на пресконференцията Курц подчерта, че решението за удължаване на локдауна не е политическо и не е свързано с политиката на неговата партия. То е обусловено от актуалната ситуация и от неочакванота поява и разпространение на новата мутация, дошла от Великобритания и Южна Африка. Точно тя е наложила пълна промяна на досегашните планове и разработената стратегия за отваряне на бизнеса след 24 януари. Канцлерът даде пример с Южен Тирол, където десет дни след прекратяване на локдауна се е наложило ново стриктно затваряне, тъй като броят на заразените е започнал рязко да нараства. За да се избегне ситуация на постоянно „отваряне-затваряне”, която е още по-тежка за бизнеса и хората, правителството е взело тежкото решение да удължи сегашния локдаун.

Себастиан Курц, както и здравният министър Рудолф Аншобер, предупредиха, че следващите 2-3 месеца ще бъдат особено тежки. В същото време след като по-голямата част от най-чувствителните групи от населението бъдат имунизирани, може да се очаква облекчаване на болниците и здравната система.

Няма гаранция за следващите стъпки

„По време на пандемия никой не може да даде гаранция, че нещата ще се случат така, както са планирани”. Така отговори Курц на въпрос какво ще се случи, ако на 7 февруари все още не са достигнати желаните стойности за разпространение на заразата. „Бизнесът иска от нас да дадем прогноза, но това не е възможно. В зависимост от доставките на ваксини можем да очакваме значителна промяна”, каза още канцлерът и допълни, че ситуацията ще бъде внимателно следена и съобразно данните ще се очертаят и възможностите за отваряне”.

Оптимистичният вариант, на който се надява правителството е до началото на април да бъдат ваксинирани 60% от хората над 65 години. Дотогава трябва да е приключила ваксинацията на по-възрастните, лекарите, работещите в домове. Този сценарии зависи от наличността на достатъчно ваксини. Целта е през 2021 г да имаме „нормално“ лято.

__________________

Какво трябва да знаем за третия локдаун в Австрия (26 декември-18 януари)

Имунизационната стратегия на Австрия не предвижда предимства за ваксинираните

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации