10 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия с нова стратегия за тестване: Негативен тест като входен билет за...

Австрия с нова стратегия за тестване: Негативен тест като входен билет за културни събития

-- Реклама --

Подробностите за новата стратегия трябва да станат ясни през следващата седмица. Засега правителството има подкрепата на част от опозиционните партии

Искате да отидете на театър, кино, концерт без да се притеснявате от заразяване с Ковид 19? Скоро това може и да стане възможно в Австрия. Тогава наред с входния билет гостите ще трябва да представят и негативен резултат от тест за коронавирус не по-стар от 48 часа. Този подход може да се използва и за отсядащите в хотелите и така да се даде възможност на туристическия бранш отново да заработи.

След като се отказа от идеята за по-ранно излизане от локдаун с негативен резултат от масовото тестване, правителството на Себастиан Курц обсъди с опозицията нова стратегия за тестване в страната. Социалистическата партия, която отдавна настоява за подобен подход, подкрепя проекта. Макар и предпазливи в оценките си от NEOS също са съгласни в идеята, от Партията на свободата са категорично против.

Докато политиците редят закони и нови правила, от представителите на брашна с организирането на събития са притеснени и имат редица опасения, че стратегията може и да не проработи.


Къде във Виена може да се направи тест за Ковид 19


Негативен тест=входен билет

През седмицата коалиционният кабинет успя да постигне съгласие със Социалистическата партия за основните моменти от новата стратегия, която се очаква да заработи веднага след локдауна. Тя предвижда възможност за провеждане на културни събития, почивка в хотел и седмично тестване на работещите в определени сфери като учители и ученици, администрация, обслужващ персонал.

Очаква се текстовете на новия закон да бъдат подготвени и представени до вторник следващата седмица и евентуално гласувани в парламента в четвъртък, 14 януари.

Според предварителната информация събития с повече от 20 участника ще могат да се провеждат след представяне на негативен тест не по-стар от 48 часа. Такива безплатни тестове ще могат да се правят и на място. Отговорни за спазването на новите правила ще бъдат организаторите на мероприятията.

Тази проверка няма да бъде задължителна за хора, преболедували Ковид 19 в последните три месеца. Такъв ще бъде подходът и за настаняване в хотел.

Засега не се предвижда подобен режим за влизане в заведенията и търговските обекти.

Задължителен седмичен тест за определени професии

Предоставящите услуги, свързани с непосредствен контакт (фризьори, масажисти), както и учители, персоналът в детските градини, кондуктори, фитнес инструктори, учители по танци, сервитьори и заетите в туризма, които имат контакт с клиентите, трябва да се тестват веднъж седмично. Тези, които не желаят, ще изпълняват служебните си задължения, носейки FFP2 маска.

Всяка провинция трябва да създаде подходяща инфраструктура за провеждането на тестването. За някои групи това може да се случва на работното място, други да ползват капацитета на лаборатории и аптеки. Все по-активно се работи и за масовото използване на тестовете, които всеки сам може да си направи. За целта те трябва да станат по-надеждни и общодостъпни.

Предвижда се въвеждане на тестване и в училищата. Повече подробности се очакват през следващата седмица.

Според Себастиан Курц целта на новата стратегия е да осигури възможно най-голям и ефективен контрол на разпространението на заразата след отварянето на страната с изтичането на локдауна. Не е ясно обаче кога точно ще се случи това.

Полезни адреси на български фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

Критика от бизнеса

Въпреки че новата стратегия цели да задвижи отново културния живот и организирането на по-големи събития (конгреси, изложения), заетите в тази сфера не са ентусиазирани от проекта. Те се опасяват, че оторизирайки организаторите да осъществяват контрол върху тестовете, правителството прехвърля отговорността върху тях. „Въвеждането на входен тест беше обявено без тази идея да бъде обсъдена с нито един представител на бранша. Тези тестове са огромно логистично предизвикателство за нас и изискват намирането на единно решение особено по отношение на фалшификациите” казва пред ORF Евалд Татар, шеф на Barracuda-Music.

От бранша твърдят, че са готови да въведат всички необходими мерки, за да се възстанови провеждането на събития. Затова обаче е необходимо обща стратегия, а не обявяването на мерки, които отново не са докрай обмислени и могат да доведат до хаос, от който ще пострадат организаторите.

Тепърва трябва да бъдат изяснени въпроси, свързани с отговорността, кои тестове ще се признават и най-вече как ще може да се осъществява централизиран контрол. Не е ясно и как ще се правят тестовете на място, тъй като за целта е необходимо ангажирането на квалифициран персонал. За изясняването на всички тези невралгични точки е необходим стабилен диалог с хората, които ще прилагат новите правила. В противен случай от бизнеса се опасяват, че провалът на идеята е сигурен.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации