7.7 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияПравителството в Австрия планира затягане на режима на влизане в страната

Правителството в Австрия планира затягане на режима на влизане в страната

-- Реклама --

Задължителната 10-дневна карантина след влизане в страната ще остане още дълго. Предвижда се онлайн регистрация на влизащите и напускащите Австрия

От 19 декември в Австрия е сила задължителна 10-дневна карантина за влизащите в страната. Изключения са предвидени са няколко групи – хора, упражяващи определени професии (болногледачи, дипломати), пристигащи по служебни причини или по конкретен повод (проблем с близък, погребение, посещение при лекар, изпълнение на административни задължения). Според  информационната агенция АРА, цитирана от ORF,  кабинетът подготвя нова наредба, с която ще се промени списъкът с десетте държави, изключени от карантината, но не и отменяне на това правило за останалите страни.

Регистрация на пътуващите

Очаква се и затягане на режима на пътуванията. Според предварителната информация вече се обсъжда възможността за въвеждане на задължителна предварителна регистрация за влизащите и напускащите страната. Новата мярка се предвижда с цел по-лесно проследяване на контактите.

От днес на границата с Чехия и Словакия се правят задължителни проверки на всички влизащи. По-малки гранични пуктове са затворени. Причината за новата мярка е нарставащият брой на новозаразени в съседните държави.

С цел ограничаване разпространението на новата мутация на коронавируса се предвижда и удължаване на забраната за кацане на самолети от Великобритания и Южния Африка. Тя трябваше да бъде в сила до 10 януари, но според здравния министър Рудолф Аншобер тя ще бъде удължена.

Полезни адреси на български фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

Режим на влизане в Австрия към момента

Задължителна 10-дневна карантина: Считано от 19 декември (събота) влизащите в Австрия граждани задължително попълват  документ, в който декларират, че в следващите десет дни ще останат под карантина и посочват  точен адрес, на който ще прекарат периода на изолация и данни за контакт (телефон, имейл). Това е приложение E (на немски език) и F (на английски) към Наредбата. Препоръчва се да бъдат предварително изпечатани и попълнени при преминаване на граничния пункт. Може да ги намерите ТУК.

Денят на пристигането е нулев и не се брои.

Съкращаване на карантината: Карантината може да бъде съкратена с представяне на негативен резултат от PCR или антигенен тест, направен на собствени разноски. Тази стъпка може да бъде предприета най-рано на петия ден от влизането в страната.

Къде да направим тест: Тестът може да бъде направен в някоя от лабораториите в този списък или след предварително записване в някоя от аптеките, предлагащи тази услуга. За целите на теста човек може да напусне жилището като предвижвайки се трябва да минимализира контактите си с други хора.

Поставянето в изолация е свързано със самото пътуване и не засяга членове на семейството, които не са напускали страната. Не е проблем карантинираният и другите членове на домакинството да живеят в едно жилище като си наложат максимално спазване на дистанция и обитават различни стаи.

В различните провинции действат различни правила по отношение на тестовете. На някои места е възможно да се направи и безплатен тест, затова трябва да се следят местните правила.

Изключения от задължителната карантина

Наредбата предвижда няколко изключения за лица, които могат да влязат в страната и да не остават под карантина. Те трябва да представят на отрицателен PCR или антигенен тест, направен в последните 72 часа.

Това са:

  • Представители на хуманитарни организации
  • Лица, пътуващи служебно (тук се включват и всички болногледачи, пристигащи от България в Австрия)
  • До един придружител на лице, пътуващо по медицински причини
  • Лица, които в този момент трябва задължително да присъстват на съдебни или административни производства
  • Лица, притежаващи идентификационен документ по раздел 95 от Закона за полицията за чужденци от 2005 г.,BGBl. I No 100/2005 (например дипломати).

Към момента настоящият режим не се прилага за пристигащи от следните държави, посочени в приложение А: Австралия, Финландия, Ирландия, Исландия, Япония, Нова Зеландия, Норвегия, Южна Корея, Уругвай, Ватикана. Те могат да влязат свободно в алпийската република без да се налага да остават под карантина или представят негативен тест за Ковид 19. Предвижда се този списък да бъде променен.

Подробна актуална информация за влизане в Австрия може да намерите на страницата на социалното министерство ТУК.

_____________________

Още по темата:

Задължителна 10-дневна карантина за влизащите в Австрия след 19 декември

Къде във Виена може да се направи тест за Ковид 19

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации