18.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрия"Alles Walzer, einmal anders!" на пианистката Дора Делийска е сред десетте най-добри...

„Alles Walzer, einmal anders!“ на пианистката Дора Делийска е сред десетте най-добри постижения в класическата музика за 2020 година според Falter

-- Реклама --

Австрийското издание Falter. Die Wochenzeitung aus Wien подреди компактдиска на Дора Делийска на трето място в класацията си за най-значими музикални постижения за 2020 година в сферата на класическата музика в Австрия

2020 година бе особено трудна година за хората на изкуството. През повечето време залите останаха затворени, а в малкото случаи, когато имаше концерти, публиката бе редуцирана или въобще липстваше.

В края на миналата година австрийският вестник Falter представи своя избор за най-значимите културни събития. На страницата за класическа музика се откроява името и на българската пианистка Дора Делийска. Нейният компакт диск „Alles Walzer, einmal anders!“ е на трето място в престижната класация.

Дора Делийска отдавна „разговаря” с публиката чрез специално подбрани творби на известни композитори. Призната е от музикалната критика за един от най-добрите млади интерпретатори на Ференц Лист, а нейният компакт диск с произведения на Шуберт бе удостоено с престижната награда Supersonic Award на списанието за класическата музика “Пицикато”. Талантливата пианистка е избрана за представителен артист на световноизвестната фирма за пиана и рояли “Бьозендорфер“. През 2019 г. Дора Делийска бе отличена с почетна грамота на Министерство на културата за принос в развитието на българо-австрийските отношения. Член е на Ротари клуб Австрия и е активно ангажирана в редица социални и благотворителни проекти.

Полезни адреси на български фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

„Alles Walzer, einmal anders!“ – пречупване на традицията

снимка Mischa Nawrata Photography

В този диск темата на нейните творчески търсения е валсът – по виенски елегантен, но и провокативно модерен. В диска са включени произведения както на известни имена като Йохан Щраус и Франц Лист, така и композитори като Бела Барток и Гьорги Лигети, които рядко са се подавали на изкушението да пишат валсове. Известната пианистка представя на публиката и своя интерпретация на La Valse на Морис Равел.

Дора Делийска: „Музиката  има много компоненти и обхваща различни части от живота ми. В тежки моменти тя е моето спасение. В ежедневието – моят начин да структурирам емоциите и съзнанието си, което в при съвременния начин на живот си е вид привилегия. Живеем толкова бързо и под такъв стрес, че възможността да подредиш съзнанието си е чист лукс.  Докато в реалността човек все няма време и бърза, в музиката трябва да спазваме зададеното темпо. Не мога да изсвиря нотите два пъти по-бързо – трябва да спра и да си поема въздух. В този смисъл хубавата музика ни прави по-одухотворени и чисти. Разбира се, музиката е и страшно много работа и то чисто физически, тя изисква много труд и отдаденост”.

_________________

Още по темата:

Дора Делийска, пианистка: Хубавата музика ни прави по-одухотворени и чисти

Да поговорим за музиката 

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации