10.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияПървата година от съвместното управление на Народната партия и Зелените бе белязана...

Първата година от съвместното управление на Народната партия и Зелените бе белязана от Ковид

-- Реклама --

Пандемията изцяло промени плановете и измести приоритетите на коалиционните партньори в правителството, водено от Себастиан Курц

На 7 януари 2020 година в длъжност стъпи правителство, формирано от консервативната Народна партия и Зелените. Това е и първата в историята на Австрия коалция между консерватори и зелени и бе наблюдавана с интерес от редица държави като нов модел на сътрудничество между партиите. Партньорството между Себастиан Курц и Вернер Коглер бе определяно като експериментално и наблюдателите не бяха особено оптимистични в прогнозите си за бъдещето на коалицията, имайки предвид много различия по теми като миграцията, околната среда, данъци.

И все пак членовете на кабинета, в който за първи път има повече жени отколкото мъже, започнаха с ентусиазъм да изпълняват поетите ангажименти – Народната партия трябваше да реформира данъчното законодателство и да облекчи бизнеса, а Зелените – да се концентрират върху политиките за опазване на климата.


За първи път в своята история Австрия ще бъде управлявана от коалиция на консерватори и зелени


Коалицията удържа първата година от управлението, която се оказа съвършено различна от първоначалните планове и очаквания. И двете страни трябваше да загърбят част от приоритетите си и различията си, за да се справят с пандемията Ковид 19. Дотук това им се отдава с променлив успех. Ясно е обаче, че дори и след като кризата с коронавируса бъде овладяна от чисто медицинска гледна точка, съвместната работа в бъдеще няма да бъде лека.

Смяна на приоритетите

С идването на коронавируса логично приоритетите на правителството се промениха. Вместо да се бори за нулев бюджетен дефицит Курц трябваше  в движение да преработи всички финансови сметки. „Да струва колкото ще” бе новото мото, с което канцлерът се ангажира да запази колкото е възможно повече работни места. А в сектори като туризъм, свободно време, ресторантьорство те се топяха ежедневно. Въпреки че министърката на околоната среда Леоноре Гевеслер продължи да работи по предварително зададената програма, темата за екологията остана на заден план. Самият Вернер Коглер сподели пред австрийската телевизия, че е имал съвсем различни представи и очаквания за първата си година в управлението в качеството си на вицеканцлер и министър на спорта. Освен ресорните си задължения, той трябваше да бъде и медиатор между Себастиан Курц и Рудолф Аншобер, които са доста различни като темперамент и възгледи.

Голяма част от членовете на правителството всъщност тотално се загубиха в публичното пространство, което бе изцяло доминирано от почти ежедневните пресконференции на Курц, Коглер, здравния министър Рудолф Аншобер и вътрешния министър Карл Нахамер. Ако в първите месеци на кризата тези изяви се следяха с внимание от населението, то след втория локдаун те загубиха информативния си характер и доверието в правителството и способността му да овладее кризата започна да спада. Хората се чувстват вече претоварени и объркани от информационния поток, който ги залива и от непоследователните и често нелогични мерки, въвеждани от правителството.

Зиг заг управление и спад доверието

Ако в началото коалиционното правителство показваше компетентност, а Себастиан Курц се изявяваше като лидер, който умее да взима бързи и ефективни решения, то през втората половина на годината този ефект бе значително замъглен. Въведеният светофар, който трябваше да предупреждава за нивото на риск в съответните райони, не доведе до очакваните резултати. Част от приетите наредби се оказаха юридически неиздържани и доведоха до хаос, а някои от мерките бяха обявени за противоконституционни. Населението е все по-поляризирано в оценката си за въвежданите ограничения, особено в областта на  културата, затварянето на училищата, а в последните седмици и по отношение на отварянето на ски пистите. „Правителството се оказа изключително добро на спринт, но не и на дълго бягане”, коментира експертът Петер Хайек. Високият брой смъртни случаи (над 6 000), слабата защита на домовете за обгрижване на възрастни и болни хора, пропуснатите възможности за проследяване на контактите в последните месеци потвърждават тази оценка.


Себастиан Курц се ползва с одобрението на 82% от населението в Австрия


Проучването е от декември 2020, източник Statista

Разногласие по върховете

В края на годината различията между партиите в кабинета започнаха да стават по-видими. В интервю за ORF канцлерът сподели, че е искал да наложи втория локдаун значително по-рано, но е срещнал съпротива от страна на „други партии и провинциите”.

Здравният министър Рудолф Аншобер също не скри, че в коалицията се работи не само с различни предложения, но и с различно темпо на преговори за налагането на мерките.

На фона на здравната криза предварително известните разногласияа между консерватори и зелени сякаш останаха на заден план. Дори различните становища по отношение на взимането на деца на емигранти от гръцкия остров Лесбос се забравиха. А замяната на Улрике Луначек, която като като държавен секретар с ресор култура бе изтласкана в периферията и не успя да защити интересите на хората в тази сфера, с Андреа Майер, вече не се е и споменава.

Проучванията на общественото мнение отбелязват спад в доверието на хората към управляващите политици, но въпреки това те запазват сравнително високо ниво спрямо данните от преди коронакризата. Независимо от неодобрението към някои от действията на правителството не се наблюдава увеличение на популярността на опозиционните партии (ÖVP, FPÖ, NEOS).

Проучването е от средата на ноември 2020, източник Statista

Коалиция и след Ковид?

Както всички вече уверяват, светлината в тунела на кризата става все по-ярка. С идването на ваксините шансовете за раздвижване на икономиката нарастват и съответно се очаква постепенно завръщане към по-нормален ритъм на живот.

Но на политическата сцена нищо няма да бъде същото – държавната хазна е изпразнена, цели браншове се борят за оцеляването си, безработицата бележи рекордни нива. Следващото голямо предизивикателство за коалицията ще бъде преодоляването на икономическите последствия от пандемията. Ще успеят ли консерватори и зелени да намерят общ език при разработването на нови методи, концепции и програми за икономическото възстановяване на страната? Повечето политически експерти са скептични в прогнозите си.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации