8.4 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАлбена Данаилова ще бъде концертмайстор на необичайния Новогодишен концерт на Виенската филхармония

Албена Данаилова ще бъде концертмайстор на необичайния Новогодишен концерт на Виенската филхармония

-- Реклама --

Всяка година на 1 януари милиони хора от цял свят застават пред телевизионния екран, за да се насладят на Новогодишния концерт на Виенската филхармония. Въпреки че 2020 беше особено жестока към хората на културата, традицията няма да бъде нарушена и концерт ще има.

„Ако няма новогодишен концерт, какъв сигнал щяхме да подадем на света, особено в тези времена?”, коментира пред медиите Даниел Фрошауер от ръководството на оркестъра.

В качеството си на един от концертмайсторите цигуларката Албена Данаилова ще изведе виенските филхармоници на сцената на Златната зала в Музикферайн. За съжаление това ще бъде първият концерт в историята на световноизвестния оркестър без публика на живо.

Виртуални аплодисменти

За оркестъра определено ще бъде странна липсата на ръкопляскания след всяко изпълнение. Съвсем различно ще е и изживяването на любимия на публиката „Радецки марш”, на който гостите бурно аплодират. „Може би самите оркестранти ще пляскат“, разсъждава на глас Фрошауер.

И в този случай новите технологии идват на помощ – Австрийската телевизия ще прибави интерактивни овации. Посредством 20 микрофона в Златната зала на Музикферайн чрез специална платформа ще се предават овациите на регистрирани зрители. Желаещи от цял свят вече са заявили виртуалното си участие на платформата Mynewyearconcert.com, на която са качили своя снимка  и австрийската телевизия ще ги показва по време на аплодисментите.

Рикардо Мути
©Todd Rosenberg

Рикардо Мути – най-често каненият диригент

За шести път на диригентския пулт ще застане италианският маестро Рикардо Мути и така той ще стане диригентът, който най-често е дирижирал Новогодишния концерт. Съвместната творческа дейност на 79-годишния Мути с Виенската филхармония започва още през 1971 г. на сцената на Залцбургския музикален фестивал. В знак на признание, по случай 70-годишнината му през 2011 година, Мути е обявен за почетен член на Виенската филхармония.

Полезни адреси на български фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

Музиката като послание за мир и надежда

Въпреки пандемията ръководството на Виенските филхармоници реши да не отменя концерта, за да не лиши своите 30 милиона телевизионни зрители от виенския новогодишен поздрав. „Концертът е за мен послание за света“, допълва Фрошауер. „Ние доста дискутирахме, но в крайна сметка решихме, че музиката и културата не могат да се премахнат“, каза Рикардо Мути на специална преконференция. Диригентът, който следващата година ще навърши 80 години, е изключително тъжен от ситуацията. Да свириш в празна зала е изпитание за всеки музикант, „но ние ще знаем, че в този момент сме свързани с милиони хора от цял свят“, сподели той и добави, че Новогодишният концерт ще бъде послание за надежда.

Не са правени и промени в програмата, определена още през февруари 2020, чийто акцент тази година е творчеството на династията Щраус.

За сигурността на оркестрантите се взимат много строги мерки. Съставът е разделен на две – на оркестър за Държавната опера и на изпълнители за Новогодишния концерт. Всички музиканти се тестват редовно за коронавирус.


Виена: Голямата зала на Музикферайн с най-добра акустика в света


Новогодишният концерт на Виенската филхармония е най-гледаният концерт за класическа музика в света. Програмата му се съставя предимно от творби на композиторите от семейство Щраус – Йохан Щраус- баща, Йохан Щраус-син, Йозеф Щраус и Едуард Щраус. През 2015 година се излъчва на живо по телевизията в над 90 държави и се гледа от повече от 50 милиона зрители. Продуцент е Австрийската обществена радиотелевизионна компания. Събитието се провежда в Голямата зала на сградата на Виенското музикално сдружение, известна още с изключителната си акустика.

Виенската филхармония по време на Новогодишния концерт
снимка Дитер Нагъл

Исторически бележки

Концертът се провежда за пръв път на 31 декември 1939 г. Според анонси във вестниците е бил извънреден концерт на Виенската филхармония с цел събирането на средства за Фондацията „Винтерхилфверк“, създадена от националсоциалистите, за да поеме част от държавните социални услуги и облекчи бюджета по време на война. Диригент е бил Клеменс Краус.

След втория концерт, състоял се през 1941 г., датата на провеждане е 1 януари. От 1952 концерт със същия репертоар се изпълнява и всеки 31 декември, но без да бъде така телевизионно и медийно отразяван.

От 1958 г. концертът завърша с три биса след основната програмата. Първият бис по традиция е бърза полка. Вторият е валсът „Синият Дунав“ по Йохан Щраус (син), чието начало се прекъсва от ръкопляскания на публиката. В този момент музикантите и диригентът поздравяват всички за новата година. Третият бис е „Радецки марш“ на Йохан Щраус (баща).

По време на това последно изпълнение публиката ръкопляска в ритъма на музиката и диригентът се обръща към нея. Изключения в тази традиция са годините 1967, когато „Синият Дунав“ е бил част от основната програма и 2005 г., когато „Радецки марш“ не се изпълнява от уважение към жертвите от земетресението и последвалото го цунами в Югоизточна Азия на 26 декември 2004 г.

Цветна украса за залата

Цветята в зала между 1980 и 2014 години са подарък от италианския град Сан Ремо. От 2015 за пръв път Виенската филхармония предоставя флоралната декорация на общинското предприятие „Виенски градски градини”. За украсата на залата са необходими около 30 000 стръка цвята, а подготовката започва на 27 декември.

Как да си купим билет за Новогодишния концерт?

Милиони хора от цял свят мечтаят да бъдат на живо част от музикалното събитие. Реално продажба на билети няма. Част от местата са резервирани предварително за президента, канцлера и техните гости, както и за членовете на Виенската филхармония. Останалите се разиграват на томбола. Заявките за участие се приемат само по Интернет страницата на Виенската филхармония, обикновено в периода януари-февруари всяка година. Цените на билетите за новогодишния концерт на са между 35 и 1090 евро.

Българско участие

Със своя талант и красота  в състава на световноизвестния оркестър  блестят две българки – Албена Данаилова (цигулка) и Даниела Иванова (виола).

Албена Данаилова

Албена Данаилова е родена в София в семейството на музиканти. Тя е завършила Националното музикално училище „Любомир Пипков”, а по-късно и Националната музикална академия „Проф.Панчо Владигеров”, както и Висшето училище за музика и театър в Рощок, Германия. Била е концерт майстор на Лондонската филхармония и първа цигулка на Баварската държавна опера. Известната цигуларка е носител е на редица престижни международни награди от конкурси и фестивали. През 2008 г. с конкурс спечели мястото за концерт майстор на прочутия оркестър. Тогава световната преса широко отрази този нейн успех, тъй като Албена Данаилова е първата жена концертмайстор в дългата история на известния със своя консерватизъм оркестър.

Даниела Иванова

Даниела Иванова (виола) е другата българка, която със своя професионализъм е заслужила мястото си на престижната сцена. Тя се присъединява към секцията с виоли на оркестъра на Виенската държавна опера  през септември 2007 г. От 2010 г. е член и на Виенската филхармония.

Даниела Иванова е родена в Бургас през 1977 г. Завършила Националното музикалното училище „Любомир Пипков” и Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ в София. Продължава музикалното си образование в Мюнхен и Виена. Тя е носител е на редица международни музикални награди. В последните години се изявява и като диригент и педагог. Даниела Иванова е търсен солист и камерен музикант в Европа, САЩ, Израел, Япония и др.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации