22.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия: След тежък локдаун – започват облекченията

Австрия: След тежък локдаун – започват облекченията

-- Реклама --
Виена, Колмаркт
Колмаркт

След като от 17 ноември до 6 декември Австрия беше отново „затворена”, от днес, седми декември, започват някои облекчения.


С нови екстремни ограничителни мерки Австрия се връща към локдауна от пролетта


Ето накратко какво трябва да знаем

  • Вече е разрешено да се срещат до шест човека от две различни домакинства; с тях могат да бъдат до шест деца.
  • Ограниченията за излизане остават само за вечерно време – от 20.00 до 06.00 ч. В този времеви отрязък не може да се напуска домът без основателна причина. За такава се приема отиване на работа, кратка разходка за психическо и физическо отпускане, за да се помогне на близък човек.
  • Магазините, фризьорските салони, търговските центрове отново отварят врати. На клиент трябва да бъдат осигурени по 10 кв.м. Спазването на отстояние, дезинфекция на ръцете и носенето на маски са задължителни.
  • Отварят също музеи и библиотеки, но не и театри, кина, казина, фитнес центрове.
  • Контактните спортове остават все така забранени.
  • Зад чиновете в класните стаи се връщат учениците до девети клас, както и матурантите и тези, за които тази учебна година е последна. Носенето на маски е задължително за всички деца над 10 години.
  • Ресторанти, кафенето, локали остават затворени за гости. Между 06.00 и 19.00 часа те могат да доставят храна и напитки, но не и алкохол. Щандовете, които предлагаха пунш, затварят.

Глоби

Неспазването на ограничителните мерки се санкционира с глоба до 1 450 евро. За фирмите наказанието може да достигне до 30 000 евро.

Някои нарушения могат да бъдат санкционирани и от полицията – не спазване на отстояние (50 евро), не носене на маска (25 евро).

От средата на ноември досега в Австрия са регистрирани 5 500 нарушения като 2 000 от тях са във Виена.

Полезни адреси на български фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

Коледа и Нова година

Тези правила са в сила до 23 декември. Все още не е ясно какви ще са точно разпоредбите за празничните дни. Засега правителството е обявило, че по Коледа и Нова година могат да се събират до 10 човека от различни домакинства. Освен това се предвижда облекчаване на забраните за напускане на дома между 06.00 и 20.00 ч. Очаква се да излезе нов нормативен акт, уреждащ правилата за дните между Коледа и Нова година.

Резултат от локдауна

Вторият тежък локдаун в Австрия доведе до значително понижение в броя на заразените и предотвратяване на претоварване на интензивните отделения в болниците. Преди 17 ноември на ден се регистрираха по средно 6 639 заразени, към 6 декември техният брой е 3 346. Репродукционното число е паднало от 1,13 на 0,81.

Курц и Аншобер призовават за повече дисциплина

В специално обръщение към населението канцлерът Себастиан Курц и здравният министър Рудолф Аншобер призоваха за спазване на отстояние, носене на маски, избягване на струпване на много хора на едно място. „Нека не проиграем с лека ръка постигнатото с толкова ограничения”, каза Курц.

Безплатно масово тестване

Припомняме, че до петък 11 декември в цялата страна се провежда безплатно доброволно масово тестване на населението. Повече подробности ще намерите ТУК.


Австрия започва масово тестване за Ковид 19


Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации