5.2 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияСтоил Кордев, UniLED: Основното предизвикателство през 2020 година за нас беше липсата...

Стоил Кордев, UniLED: Основното предизвикателство през 2020 година за нас беше липсата на директен контакт с клиентите

-- Реклама --

„Обичайните тактики за привличането на нови клиенти се промениха. Дигиталният маркетинг доби ново измерение и нашите вложения в този вид привличане на клиенти се удвоиха”, обобщава бизнеса през 2020 Стоил Кордев, създател и управител на UniLED Austria 

Стоил Кордев, UniLED

Интервю Елица Ценова

Кои бяха големите предизвикателства за бизнеса през 2020?  

2020 години е изключително турбулентна. Преди тази криза тенденциите бяха доста оптимистични. Съществуваше благоприятна конюнктура за развитие на дребния и среден бизнес. Австрийското правителство определено беше готово чрез финансови реформи да оформи един здравословен среден бизнес контингент.

За съжаление всички тези планове и подготовка от предишните години бяха спрени с мартенския локдаун. Нагнетяваният страх и липса на перспектива доведоха до паническо затваряне на един от най-големите и силни отрасли в Австрия – туризма!

Основното предизвикателство през 2020 година за нас беше липсата на директен контакт с клиентите. Все повече хора предпочитат да обсъждаме проектите онлайн,  чрез електронна поща или по телефона, а това усложни нашата работа и затрудни непосредствената комуникация.

Как кризата с Ковид-19 промени Вашия бизнес? 

И ние, както всички останали фирми, трябваше да преосмислим за кратко време ситуацията и да се преструктурираме. Онлайн търговията отбеляза растеж  в Австрия с близо 17% и с около 32% в световен мащаб. За съжаление основният дял от това нарастване не беше в локалния  бизнес, а в глобалния му “брат“. Фирми като Амазон, Гугъл, Заландо и др. отбелязаха ръст от над 40%, докато локалните им конкуренти – едва 3-7%. Тъй като нашият онлайн магазин е добре развит и на територията на Австрия сме на завидното четвърто място по видимост на 300 от най-търсените ключови думи, не беше нужно да правим сериозни промени. Концентрирахме се повече в маркетинга чрез оферти на ключови продукти и успяхме да отбележим ръст в продажбите спрямо миналата година.

Бих казал, че и доста от големите проекти намаляха. Според мен този спад се дължи на преструктурирането на повечето строителни фирми, чиито администрации преминаха в  модус „Home office” и сами създадоха звена за планиране, реализация и обезпечаване на строителните си обекти с осветителни тела.

За наша радост обаче много фирми, които подсигуряваха материали от Китай, поради затруднената комуникация и станалия прекалено скъп транспорт, сега се обърнаха към нас.

Хотелиерският бизнес се сгромоляса и то доста шумно. Ние имахме късмет и за кратко време се пренасочихме от туристи към гости от бизнеса. 90% от клиентите ни станаха фирми, които търсеха подслон за свои служители от други градове или държави. През лятото заетостта беше почти нормална, но на много занижени цени.

Бизнесът с осветление отбеляза плюс, не само на местно ниво , но и глобално. Несигурността във финансовия пазар, непрекъснатите турбуленции на ценните книжа, накара много инвеститори да пренасочат капиталите си през втория квартал на 2020 г. в строителния сектор. Тенденцията обаче е негативна и статистиките сочат спад с около -1,3% до края на 2020 и до -2,7% през 2021. Тъй като нашият сектор е тясно свързан със строителството, предвиждам негативна тенденция през следващите 2-3 години.

Получихте ли помощ от държавата и ако, да, това лесно ли се случи? 

Не сме получавали помощ от държавата, тъй като бележим ръст в продажбите и не сме имали основание да искаме.

Без излишни формалности за хотела получихме първоначална помощ в размер на 1000 евро. За последващите помощни фондове не се регистрирахме, защото успяхме да се задържим и не претърпяхме загуби.

Наложи ли се да преструктурирате бизнес плановете за 2020? 

Да, обичайните тактики за привличането на нови клиенти се промениха. Дигиталният маркетинг доби ново измерение и нашите вложения в този вид привличане на клиенти се удвоиха. 90% от тези вложения бяха насочени към B2B клиенти, които подсигуряват в момента и около 85% от оборота ни.

Имаше ли все пак и положителни моменти в тази година? 

Разбира се. Според мен за бизнеса са необходими такива години, за да могат да се преструктурират приоритети, администрация и капитали. Един вид “ финансов сеизмичен трус“, който размества всички тези бизнес “плата“ и освобождава енергия. Въпросът е чисто прагматичен – как ще се използва енергията. Дали ще има положителен или негативен резултат в бъдещото развитие.

За пример давам големите автомобилостроителни компании, които се наложи да преструктурират цялото си възлово производство, за да не се наложи спиране на производствения процес. За информация: Мерцедес, Фолксваген, Форд и Тойота бяха изнесли в Китай 28% от възловото производство. С локдауна в Китай тези фирми се наложи близо един месец да прегрупират производството. Статистиците пресметнаха, че загубите от спиране се равняват на три пъти реализираната печалба.

Как гледате към бъдещето? Какви са очакванията Ви за следващата година?

Очаквам слаба 2021 година, но не и критична. Слаба в развитите и възможности.

Моят бизнес план за бъдещето не е “локдаун“, а оптимистично-иновативен. Планирам развитие и на нов бизнес, който ще е различен от настоящите. Мисля, че е време за промяна!

В тази връзка обичам да си припомням думите на Джон Кенеди: „Промяната е законът на живота и тези, които гледат само в миналото или в настоящето със сигурност ще пропуснат бъдещето”.

Визитка

Стоил Кордев е управител на UniLED GmbH – фирма, занимаваща се с продажба на LED осветление под марката UniLED, както и с планиране на цялостното осветление в домашни, офис, улични и индустриални условия с DiaLUX. Собстеник е и на хотел във Виена. Той е завършил Икономическия университет във Виена, има магистърска степен по право от Югозападния университет „Неофит Рилски” и по счетоводство и контрол и здравен мениджмънт от УНСС.

Фирма UniLED Austria предлага на пазара широка продуктова гама – от най-малките светлодиоди за дома до улично и индустриално осветление. Асортиментът на магазина на фирмата обхваща най-новите и модерни LED тела и предлага компетентна помощ при избора на подходящи продукти и консултация при планирането на цялостното осветление с помощта на DiaLUX.

__________________

Още по темата:

Стоил Кордев, мениджър: Професионализъм, вяра в екипа и отговорност са водещите ми принципи в бизнеса

Магдалена Бонев, консултант: Бизнес се развива с доверие и партньорско отношение

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации