5.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия приема план за имунизация на населението срещу Ковид 19

Австрия приема план за имунизация на населението срещу Ковид 19

-- Реклама --

Ваксините няма да бъдат задължителни. Първите ще бъдат поставени през януари 2021, масова имунизация – от април

австрийският здравен министър Рудолф Аншобер

Австрия очаква да получи около 16,5 млн. дози ваксина срещу Ковид 19, за които е инвестирала 200 млн.евро. Имунизацията на желаещите ще бъде направена на три фази. Това съобщи здравният министър Рудолф Аншобер на специална пресконференция във вторник. Очаква се планът да бъде одобрен днес.

Целта на предварителната организация и разделянето на процеса на фази е да се осигури бърза защита на най-уязвимата част от населението като същевременно се даде възможност на икономиката да започне да се възстановява.  Поетапното ваксиниране ще гарантира и логистиката на доставките.

Първо най-уязвимите

Първата фаза ще обхване живеещите и работещите в домовете за обгрижване на възрастни хора, както и медицинските екипи. Това ще се случи още през януари 2021 г. като най-вероятно ще се използва ваксината на Biontech/Pfizer. Проучванията сочат, че тя гарантира защитен ефект срещу коронавируса от повече от 90%, но трябва да бъде съхранявана при -60 градуса. Това я прави подходяща за целево доставяне в болници, домове за обгрижване на възрастни хора, където поставянето на ваксината може да бъде лесно и бързо организирано, коментира Der Standard.

В тази фаза се очаква да бъдат имунизирани 250 000 човека като са заделени 500 000 дози, тъй като ваксината се поставя на два пъти в интервал от 14 дни.

Втората фаза цели да обхване хората над 65 години, работещите в полицията, здравната, съдебна и образователна система, в търговската мрежа система, транспорта. Този етап е планиран за февруари-март 2021 година и тогава най-вероятно ще се използва ваксината, разработена от Moderna и Astra Zeneca, които се съхраняват при не толкова ниски температури.

Третата фаза е отворена за останалото население. За създаването на подходящи условия ще се разчита на подкрепата на местната власт и големите фирми. Разходите по организацията, свързана с поставянето на ваксините, ще бъдат поети от държавата.

Полезни адреси на български фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

Ваксинацията няма да бъде задължителна

Здравният министър се надява до края на лятото следващата година повече от половината от населението на Австрия на да бъде ваксинирано. „Всеки отделен човек е важен, защото колкото по-висок е делът на ваксинираните, толкова по-голяма е защитата”, заяви той. В същото време Аншобер не е еднократно подчерта, че поставянето на ваксина ще бъде изцяло доброволно и по решение на всеки отделен човек. Ваксината срещу Ковид 19 ще бъде безплатна.

Австрия, която от 3 ноември е във втори локдаун, подготвя и масово тестване на населението през декември.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации