6.6 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВокален ансамбъл „Православие” с нов концерт във Виена

Вокален ансамбъл „Православие” с нов концерт във Виена

-- Реклама --

Вокален ансамбъл „Православие” е създаден от д-р Александър Александров и Апостол Миленков и обединява професионални певци от пет националности

концерт на вокален ансамбъл "Православие" в Пауланеркирхе, Виена
Вокален ансамбъл „Православие“ по време на първия си концерт в Пауланеркирхе във Виена, снимка Снимка М. Семков
Архив, „Lila Schwan“.

2020 години ни лиши от удоволствието да се наслаждаваме на живо на концерти, театрални представления и всякакъв тип културни изяви. Отрязъците от време, когато все пак можеше да се порадваме на артисти, музиканти и творци, бяха кратки и крайно недостатъчни. А всички имаме нужда от красотата на изкуството.

На живо по YouTube

Точно по време на втория локдаун в Австрия ансамбъл „Православие” към сдружение за култура и изкуство „Лилавия лебед”(Виена) ни кани на концерт. Уви, не в зала, но все пак на 26 ноември от 19.00 ч. в реално време можем да се потопим в света на църковните песнопения. Събитието ще се излъчва на живо от Руската църква във Виена по YouTube каналите на сдружение „Лилавия лебед” и църковната институция.

Първият концерт на ансамбъл „Православие” в Пауланеркирхе в края на март бе посрещнат изключително топло от публиката. „Окрилени от този успех, решихме да поднесем на почитателите си един прекрасен коледен подарък, който да донесе надежда и светлина на хората в това смутно и напрегнато ежедневие”, сподели един от солистите Апостол Миленков.

История на ансамбъл „Православие” 

Мъжки солистичен ансамбъл „Православие” е създаден към сдружение „Лилавият лебед” от д-р Александър Александров и Апостол Миленков през 2020. Неговата мисия е да изпълнява  виртуозно църковно-славянски песнопения, както и да се развива в други акапелни стилове. Ансамбълът се състои от осем професионални певци от пет националност – България, Русия, Словения, Канада и Унгария, които живеят и работят във Виена. По този начин Сдружението вече прекрачва границите на  Европа и се надява изпълненията на състава да предизвикат въодушевление в цял свят. Към момента репертоарът на ансамбъла се състои от произведения на български, руски, сръбски, унгарски и австрийски композитори от 12-ти до 21-ви век, които са от едногласни до осемгласни.


Д-р Александър Александров: Днес обществото търси нови хоризонти на изкуството, свързани с неговата социална значимост

Апостол Миленков, оперен певец: Трябва да отбележим достойно 100-годишнината от рождението на Борис Христов


„Ще се радваме изкуството ни да достигне не само до любителите на музиката във Виена и Австрия, но също и до различните културни и етнически общности. Силно се надяваме, че със своя висок професионализъм и националното разнообразие ансамбълът ще успее да сближи хора с различен културен произход и по този начин ще помогнем за преодоляване на предразсъдъците. Бихме били щастливи да допринесем и за културния прогрес не само във Виена, но и на други места по света”, каза за Меланж Булгарен д-р Александров.

Състав на ансамбъл „Православие”:

Тенори: Константин Лейпус (муз. ръководител), Георги Николов, Гергьо Шимон и Игор Алтшулер

Баритони и баси: Кирил Чобанов, Владимир Половончик, Петер Долиншек и Апостол Миленков

Организация и артистично ръководство: Апостол Миленков и Александър Александров

Концертът на 26.11. можете да гледате ТУК или ТУК

Първият концерт на ансамбъл „Православие” можете да проследите тук:

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации