12.9 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияУсловия за получаване на пенсия за осигурителен стаж и възраст (Alterspension) в...

Условия за получаване на пенсия за осигурителен стаж и възраст (Alterspension) в Австрия – въпроси и отговори

-- Реклама --

При какви условия имам право да получавам пенсия за осигурителен стаж в Австрия? Това е едно от многото питания от страна на български граждани в практиката на консултациите по трудово и осигурително право на български език към Австрийските синдикати (ÖGB) и Социалното министерство на Австрия.

Правният съветник към Австрийските синдикати (ÖGB)  маг.Милена Панева обобщава най-често задаваните въпроси по темата и дава техните отговори.

На какви условия трябва да отговорям, за да получа пенсия за осигурителен стаж и възраст (Alterspension) в Австрия?

Трябва да сте навършили определена възраст и да може да докажете достатъчно пенсионноосигурително  време.

На каква възраст имам право да се пенсионирам за осигурителен стаж и възраст (Alterspension) в Австрия?

Законовата пенсионна възраст в страната – за родените до 1.12.1963 година жени е 60 години. За мъжете пенсионната възраст е 65 години. За родените след 1.12.1963 г. жени възрастта за пенсиониране се покачва до изравняване с тази на мъжете. За родените жени след 02.06.1968 възрастта за пенсиониране се изравнява и става 65 години.

Колко стаж трябва да имам, за да мога да получа пенсия за осигурителен стаж и възраст (Alterspension)?

Има три възможни хипотези:

  • Нужни са най-общо 15 осигурителни години – години, в които е плащана пенсионна осигуровка.
  • Следващ вариант е да имате общо 15 осигурителни години и други години, които са уеднаквени на тези (Ersatzmonate). За такива се зачитат: гледане на дете до 4-годишна възраст или военна/цивилна служба, например. Това осигурително време трябва да е събрано през последните 30 години.
  • Друга възможност (за родените след 1.1.1955 година) е да имате 15 осигурителни години, от които 7 минимум да са от работна дейност с платени осигуровки, а другите години могат да се такива, които са уеднаквени на тях ( Ersatzmonate).

За всички български граждани, които не са събрали 15 осигурителни години от Австрия, но имат поне една пенсионноосигурителна година в страната: Ако имате пенсионноосигурителни периоди от друга дръжава-членка на Европейския съюз, то те се взимат под внимание като продължителност от време от Австрийските пенсионни служби, за да може да съберете 15 години. За плащането и изчисляването на размера на пенсията  за тези години обаче отговаря поотделно всяка една държава-членка, в която сте плащали осигуровки!

Трябва ли да подам молбата си за пенсиониране в Австрия, ако вече не живея в страната?

Не, това не е необходимо. При навършване на пенсионната възраст в България трябва при попълването на документите да отбележите, че имате пенсионноосигурително време в Австрия и по служебен път то ще бъде изискано. За това време Австрия  ще формира размер на пенсия, която ще Ви бъде изплащана заедно с българската пенсия.

Работа след пенсиониране в Австрия?

Ако получавате вече пенсия за осигурителен стаж и възраст (Alterspension) в Австрия, то няма проблем да продължите да работите, ако искате това. В този случай ще продължите да получавате целия размер на пенсията, както и по-голям процент пенсионно осигуряване, защото сте работещ пенсионер. При окончателното спиране на работа, ще имате на тази основа увеличение на пенсията.

Социална пенсия ( Ausgleichzulage)

Какво представлява социалната пенсия (Ausgleichzulage)?

Това е изравняване на получаваната пенсия и други доходи до определен социален минимум в Австрия – 966,65 евро за 2020 година. Ако пенсията и всичките ви други доходи са под 966,65 евро, те могат да бъдат уеднаквени до този размер, при определени условия.

Важно!

Това изравняване не става автоматично, а с подаване на допълнителна молба. Освен това за граждани на други държави -членки Австрия изисква изпълняването на допълнителни критерии за получаване на социалната пенсия (Ausgleichzulage). Всяка молба се разглежда отделно от пенсионните институции въз основа на конкретната, индивидуална ситуация на пенсионираното лице.

Най-общо може да се каже, че социалната пенсия (Ausgleichzulage) се  получава от други граждани на ЕС, каквито са българските граждани, при следните условия:

  • Лицето трябва да се докаже, че през последните пет години е пребивавало в страната легално. Под това се разбира да е имало  здравна осигуровка, постоянно пребиваване в Австрия и достатъчен доход да се издържа в страната.
  • Пенсионните институции следят за т. нар. “миграция поради бедност‘‘ на хора в пенисонна възраст, тоест не трябва пребиваването в Австрия да бъде с цел получаване на социална помощ, за каквато е определена социалната пенсия (Ausgleichzulage).

За безплатни консултации по трудови и социални проблеми може да се свързвате с юридически съветник маг. Милена Панева. Тя е на разположение по всички въпроси, свързани с установяване и прекратяване на трудово правоотношение, право на пенсия, социално осигуряване, проблеми на работното място, признаване на образованието и др.

Предварително записване по телефон или имейл е препоръчително:

тел.:  01/534 44-39 110

моб.: +43 664 6145063

мейл: milena.paneva@oegb.at

Johann-Böhm-Platz 1, 1020 Виена

ÖSTERREICHISCHER GEWERKSCHAFTSBUND (ÖGB)

(спирка Donaumarina на линия U2 на метрото, сградата на ÖGB)

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации