18.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВъв Виена откриха ябълка на 4 000 години

Във Виена откриха ябълка на 4 000 години

-- Реклама --
Проф. Мариане Колер-Шнайдер © BOKU ÖA/Jakob Vegh

Университетът за природни ресурси и науки за живота, BOKU във Виена и общинското предприятие „Археология” направиха сензационно откритие в района Оберлаа. В яма с отпадъци бяха открити остатъци от сушени ябълки на 4000 години. Събитието се случва само няколко дни преди „Деня на Ябълката“, който в Австрия се чества всеки втори петък през ноември,

Ябълката като археологическа находка

По време на разкопки на неолитно селище в покрайнините на Виена са открити остатъци от овъглена дива ябълка. Земеделското селище датира от 2400 г. пр. н.е. Това е най-древното доказателство за наличие на ябълки на територията на днешна Виена. Анализът показва, че дивата ябълка е била съзнателно донесена в селището от околните гори и вероятно е била складирана за зимата. Плодът е разрязан на половина и очевидно изсушен, обяснява Мариан Колер-Шнайдер, която е археоботаник в BOKU и има дългогодишен опит в проучването на растителни останки от археологически обекти. Учените познават подобни находки от Швейцария. Там, нарязани на половина, дивите ябълки са били нанизвани на лико и са сушени за зимата. Възможно е ябълките от Обрлаа също да са паднали в огъня, докато са били сушени в пещ, а след това да са изхвърляни на боклука, където са открити след 4 000 години.

Намерената в Оберлаа ябълка, снимка M. Penz, Stadtarchäologie Wien

История на ценния плод

Намерената ябълка определено е европейска дива ябълка (Malus sylvestris), която е прародителят на днешната ябълка, твърдят учените. Първите култивирани ябълки са дошли в Европа от Централна Азия едва хилядолетия по-късно, кръстосвайки се с местните диви ябълки по пътя си насам. Сред тях са алтайската ябълка (Malus sieversii ) и кавказката дива ябълка (Malus caucasica), която все още може да бъде срещната като диворастяща в планинските райони на Южна Азия.

Полезни адреси на български фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

Ценни витамини

През неолита ябълките са били високо ценени и са служили като незаменими източници на витамини през зимните месеци. Днес ссички знаем популярната английска поговорка, че една ябълка на ден държи доктора надалеч. Тя има своите основания в полезните свойства на плода, които се дължат на богатото съдържание на витамини (В1, В2, С, Р, калий и бета-каротин),  пектин и целулоза. Последните изследвания на учените показват, че консумацията на ябълка предпазва от рак на черния дроб. Според специалисти прием от три ябълки на седмица помага на организма да урегулира храносмилането, а ако плодът се хапва преди лягане, той гарантира и спокоен сън.

Материал на EurocommPR, Бюро за международни връзки на Община Виена в София

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации